fredag 28 september 2012

Spanien - burken är sparkad

Så har burken sparkats en liten bit nedför gatan igen...

Spanien tog i från tårna för att spara 40 mdr = 0,8% a BNP ytterligare 4 mdr euro för att nå upp till totalt 40mdr eller totalt nästan 4% av BNP. Marknaden jublade och Olli Rehn sa att det här räcker för att godkänna en bailout - om Spanien begär en.

Egan Jones förstod bättre och sänkte kreditutsikterna för landet.

Det är förstås så att Spanien inte har gjort något mer än lovat faktiskt ganska små förändringar i budgeten. Det räcker inte på långa vägar för att hindra statsskulden från att skena vidare mot och över 100%. Det räcker inte för att hindra de 25% arbetslösa och 50% ungdomsarbetslösa att fortsätta med demonstrationer och upplopp. Tvärtom är det just dessa nedskärningar man demonstrerar om.

Budgeten innebär lägre tillväxt, mer arbetslöshet, senare och lägre pensioner... Det bådar inte gott för statskassan, skulderna, marknadsräntorna. Det är bara en bailout och ECB-manipulerade räntor som kan hjälpa i det korta perspektivet. En sådan bailout innebär ännu fler nedskärningar och dessutom tredjepartskontroll av landet vilket gör både politiker och medborgare ännu mer desillusionerade avseende euron. Spanien ser ut exakt som Grekland gjorde 2010. Frågan är bara hur snabbt det går innan alla inser det.

Precis som Grekland så har inte Spanien möjlighet att hedra sina skulder utan kommer tvingas till bailout och förr eller senare även skuldackord. Ingen jobbar, prisnivån är för hög för att få fart på exporten, regionerna behöver statlig bailout och Katalonien ill bryta sig fri (något som Spanien säger är olagligt på alla sätt, men Katalonien säger att det skiter de i)

Nu kanske man får till en stark kvartalsstängning på marknaden till nästan allas glädje, men det blir knappast långvarigt.


Kina:

Zerohedge skriver om en nära förestående stadskonkurs i Guangdongprovinsen som ett tecken på att landet i vissa delar är ett riktigt korthus.

Citibank påpekar att Macro Aversion Index är på all time low, dvs complacency är på highs, dvs ingen tror att det finns någon nedsida. Allt fler indikatorer är på samma nivåer som eller värre än strax innan kraschen 2008.

Japans industriproduktion för augusti var mycket lägre än väntat: -1,3% vs väntade -0,5%, vilket innebär -4,3% yoy istället för -3,4%. Juli yoy var -0,8% så rörelsen var mycket negativ.

Inga kommentarer: