fredag 12 augusti 2011

Minskar

Jag säljer av från ca 50% till 20% nu. Eurostoxx har stigit nästan 9% från botten och jag har börjat bli orolig över marknadens underliga beteende och möjligen också risken för relativt närliggande systemproblem på ett sätt jag inte var tidigare. Jag vågar inte längre satsa på en större bounce, men jag vågar tyvärr heller inte shorta pga risken för förbud och eller en allmän rekyl.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,

Jag har följt dig en längre tid och gillar dina analyser och iaktagelser. Jag skulle vilja att du förvaltade en del av mina pengar, ca 1.000.000 kr.

Har du någon mailadress man kan nå dig på?

Tyler sa...

Jag säljer ner mig till neutral nu. Eurostoxx ca 2275. Ger upp helt för tillfället. Marknaden är galen. (och jag är bitter :)

Återkommer när jag ser möjligheter utan okontrollerad risk igen

PS: Jag tar inga privata förvaltningsuppdrag.

Tyler sa...

Man kan alltid skriva till mig på peter.von.eek@hotmail.com. Jag kollar mailen några gånger i veckan där.

Rickard sa...

Leder verkligen ett förbud på blankning till högre kurser? Du får ju en short squeeze men tilliten minskar och eftersom blankningsförbud troligen inte kommer att gälla hela Europa så borde de stora spelarna inte ha några problem att fortfarande positionera sig för en nedgång?

Tyler sa...

2008 bottnade banksektorn ca 60% lägre än när blankningsförbud infördes

Anonym sa...

Allt fler tecken på svaghet från de svenska konsumenterna, om inte de klarar sig så bra, hur ska det då gå för de amerikanska?

Det känns som om många bolags aktiekurser börjar kapitulera (titta tex på Kappahl eller andra konsumtionsaktier) och huspriserna kanske börjar falla ordentligt. Känns som om det mest är storbolag som står emot. Är dessa sista utposten, eller framtiden?

Förstår att det känns svårt just nu, i synnerhet som det känns som att börsen i ett värderingsperspektiv kanske befinner sig i något slags mellanläge. 2008 var mörkt men då fick man ju i alla fall många storbolagsaktier till historiskt låga kurser, vilket kändes tryggt.

Varför inte blanka svenska bankaktier, där råder väl inget förbud?
Viktigast av allt? Tror du som jag att aktiemarknaden verkligen diskonterat allt elände? Efter 3 år med mycket negativa nyheter borde det ju vara det, men jag tror ändå inte på det. jag tror man tar Frankrike också, och då tror jag inte att börsen står högre än idag.

Anonym sa...

Finns det ett verkligt hot för deflation? Framförallt i USA och Europa med allt prat om högre ränta och lägre skulder

Tyler sa...

...är numera lite kort.

Det verkar som att det kanske blir förbjudet att korta tom indexterminer i hela Europa - en mycket negativ signal. Jag börjar tro att det är nu det händer, den stora nedgången, den jag har väntat på så länge, men gett upp tanken om.

Anonym sa...

Jag tror också det!!! Men vad jag inte förstår är att du skrivit om vissa strategiska långpositioner. Det är väl nästintill omöjligt att spå rörelserna dag för dag, tror det är bättre att bestämma sig för ett långscenario och hålla fast vid det.

Det verkar ju nämligen som om du kanske får rätt i ditt negativa scenario, varför inte försöka tjäna maximalt på det?

Jag brukar kunna stå emot sentimentsstormar ganska bra och borde alltså gå netto-lång här men problemet är att jag inte BARA håller med i mångas negativa grundscenarion utan anser risken ännu högre på nedsidan och har saltat långpositionerna med feta "försäkringar" som blir värda ordentligt vid ras och jag hoppas på det sistnämnda.

Jag tror att många fortfarande lockas av låga p/e tal mot bakgrund av låga räntor och trots att jag är långt ifrån ensam i tex min Kina-oro så verkar många tycka nåt i stil med att "visst, det finns bekymmer, och många utmaningar väntar Kina" men verkar ändå tro att man kan lösa dem (med en nästinill kirurgisk precision får det väl bli i så fall). Men jag tror inte man lyckas, och många svenska verkstadsbolag kan nog gå på pumpen med minskat byggande m.m.

Jag tror jag lurats av allt negativa sentiment under så lång tid att tro att contrarian-movet är att gå lång, men jag tror att det är tvärtom.

Men man vet ju inte, det kan ju blåsa över för den här gången, men jag tror bara att ödesscenariot fördröjs och ska man vara lång (vilket jag till stor del är) så bör man nog köpa säljwarranter/försäkring, jag tror det kan gå ned kraftigt, men jag skulle inte ramla av stolen om det istället går upp 30%.

Svaga us/eu-konsumenter skulle kunna bli det som fäller mycket av Kinas export, som sedan kan fälla oss igen via dominoeffekter.
Alltså det känns ju dukat för en jättestorm, det skulle ju kunna bli en jättesmäll med tyskland som också börjar svikta.

Har vi egentligen nånsin haft en värld med så stora obalanser och skulder och som dessutom är så sammankopplad som nu? Komplexiteten med låsta politiker och en strukturell mardröm till Euro kommer i tillägg.

Men man vet aldrig, kanske får vi vänta flera år till innan eventuell krasch.

Föresten, är det bara finansaktier förbudet gäller eller även obligationer?

Tyler sa...

Jag sysslar enbart med aktier, så lita inte på mitt ord, men jag har i alla fall inte hört att det skulle gälla obligationer.

Det finns alltid två sidor på börsen. Man måste våga välja. jag har valt kort för tillfället, men har ändå och köper ändå vissa långpositioner i aktier jag tror bara kommer stärka sin position under nedgången.

En styrka i förvaltning är att ha både långa och korta pos så man alltid har något att sälja dyrt, eller köpa tillbaka billigt i överdrivan rörelser.