torsdag 4 augusti 2011

Anatomy of a bull

Från Jean-Paul Rodrigue:
 
Main Stages in a Bubble: http://www.flickr.com/photos/benfm/3349053054/
 
-med anledning av uppgången i guld som fortfarande inte nått den avslutande riktiga haussefasen

5 kommentarer:

Tyler sa...

Fred Hickey (The High-Tech Strategist) rekommenderar Agnico Eagle och Newmont Mining som guldspel just nu. Bättre än guld. Bra analys i Aug 3-utgåvan av hans marknadsbrev om man vill ha mer kött på benen och vill köpa NÅGONTING i den här miljön.

Anonym sa...

Hm, har tidigare funderat på att blanka guld, sen att möjligens köpa och jag undrar om du tror att guldet kan sändas ned så som skedde under 2008.

Jag menar ökad risk nu, visst, men samtidigt borde ju inflationsförväntningarna dämpas, å andra sidan kanske vi har qe3 i väntan.

Och kopparn är väl nästan på rekordnivå. Ska det upp pga qe3 eller ned pga recession (även utan recession finns det nog nedsida)

Vilken råvaroposition förutom guldet kan du tänka dig?

Och inte minst, vilken bransch tror du man kan göra sig en hacka på genom säljwarranter långt under kursen? Ska man satsa på att Kina kraschar? Kanske Autoliv kan vara bra att "blanka".

Det är väl nu nioende dagen i rad nu. Och inga små nedgångar heller. Jag håller mycket av det du säger men varför ser markaden det först nu. Vad är det marknaden tänker just nu, skulle det vara dåliga nyupptäckta lån, eller annat konkret, borde väl nyheten spridas som en löpeld.
Sverige faller mer än Europa idag, jag förstår att det faller men varför NU? Är detta slutet för Atlas och Skf o kompani för lång tid, dom står fortfarande väldigt högt så det kanske inte är för sent....

Tyler sa...

Att blanka guld nu vore som att blanka IT-aktier 1999. Man kanske får rätt några veckor om man har tur, men sen blåser det iväg så man inte har en chans eller ork att täcka sig.

Man kan kanske köpa olja också, men det är lite för motstridiga faktorer där. Jag håller mig till guld.

Bank och fastighet blir nog riktigt sura framöver. Dessutom förstås alla cap goods som Atlas, SKF, Volvo mfl. Det är långt kvar till botten för dem om konjunkturen viker nu.

Anonym sa...

Ja, det känns psykologiskt tufft att blanka guld då det är svårt att veta var taket finns, lättare med Atlas på typ p/e 15 på förmodad översupertoppvinst.

Men jag funderar allvarligt på att blanka koppar, är det också som it-aktier 1999, alltså inte helt fel men ändå lönlöst. Kan kopparn verkligen dra iväg hur långt som helst?

Föresten titta på bankaktierna idag, dom verkar klara sig hyfsat men det är ren slakt på verkstadsbolagen, som sagt jag förstår inte hur marknaden tänker. Vilken bank föredrar du att blanka? SEB eller SWEDBANK? Själv tror jag det finns en bostadsbubbla men hur är det nuförtiden i Baltikum, vände väl till viss del tror jag? Faller det tillbaka nu kan tänkas?

Tyler sa...

hellre blanka seb än swedbank, men det är nog inte så himla stor skillnad i slutänden. SEB dock en sämre bank i grunden.

Om världen går dåligt kommer baltikum gå dåligt. Och glöm inte den svenska husbubblan. OM det blir global recession. OM. Då blir det kreditförluster och fallande huspriser i sverige också