onsdag 10 augusti 2011

SocGen faller över 21% hittills idag

Rykten om nedgradering av Frankrike har dementerats av ratingfirmorna. Folk är oroliga över ett krismöte Sarkozy varit på hela dagen. Ryktet säger att en stor fransk bank riskerar gå i konkurs. Italienska banker handelsstoppades. bank-CDSer kraftigt uppåt (marknadspriset på konkursskydd)
 
Eurostoxx50 nu ned över 4% idag... Det är panik från en redan låg nivå.
 
Jag kan inte förklara vad som händer. Varken kan eller hinner.
 
Jag sitter still i båten tills vidare. Antagligen fel som så många gånger tidigare senaste tre månaderna. Long and wrong

12 kommentarer:

Tyler sa...

estoxx50 -5,7%... men OMX bara -3,25%

rykte att socgen sålt guldterminer under spot

vilken krasch. vi är med om något historiskt :)

Tyler sa...

Eurostoxx -7%... Panik. Omx tar det lugnt på -3,8%

Anonym sa...

Enligt Le Figaro (idag kl 15:49)beror SocGen fallet dels på ryktena om en ev nedgradering av Frankrike och dels pga av rykten i Mail on Sunday som dementerades här: http://www.thisismoney.co.uk/money/markets/article-2024243/Apology-Mail-Sunday-article-Soci-t-G-n-rale.html

Tyler sa...

Fitch, Moodys och S&P har officiellt gått ut och dementerat ryktena om nedgradering.

Det är en non issue. Det är något annat som händer på marknaden.

Groupama har gått omkull sägs det och de äger SocGen, men GA är pyttelitet (10bn eur assets) och kan knappast flytta marknaden.

Nedgången är ett mysterium, en anomali. jag är helt frågande inför detta.

Anonym sa...

Ja, vem tusan är inte det? Men det kanske ligger något i att precis som det är mänskligt att fortsätta på invanda spår ända tills något händer som gör att man ger upp så kanske marknaden nu kapitulerat, eller rättare sagt en stor grupp individer kanske gjort det.

Man kanske är trött på at låtsas att vi kan vända detta utan besparingar.

Vad är "grouparna" för något?

Hm, thisismoney ber om ursäkt. Är det rök utan eld eller vad ska man tror?

Om det visar sig att någon storbank spekulerat kan det moraliskt vara svårt att rädda dom.

Även om vi skulle vända upp, tror du placerarna kommer tillbaka? Efter denna dramatik finns ju risk att många skyr aktier som pester under lång tid framåt!!

Anonym sa...

"Även om vi skulle vända upp, tror du placerarna kommer tillbaka? Efter denna dramatik finns ju risk att många skyr aktier som pester under lång tid framåt!!"

Det är precis detta jag väntat på de senaste åren. Sedan mitten av 1990-talet har det varit fullständigt självklart att alla ska investera i aktier. Andra placeringar har varit tabu.

Jag tror på en fortsatt rejäl kräftgång som pågår tills just det inträffar: Massan skyr aktier som pesten. När man är idiotförklarad om man köper aktier, DÅ möjligen handlar jag igen.

Tyler sa...

Vänta på rubriken "Death of Equities" som Business Week hade som omslag 1979 innan 20 års rally startade.

Anonym sa...

estoxx50 på 2100, va f-n? total panik = köp?

Tyler sa...

du är 3,5% upp nu om du köpte, nästan 5% om du köpte ännu lägre (day low 2070)...

Jag sitter fortsatt still. Trasig, skotträdd.

Anonym sa...

Jaha, uppgång till slut då. Ska man förbjuda nakrnblankning? Verkar gå upp på det.

Är det från dessa nivåer det ska gå upp? I så fall kommer nog många i efterhand tycka det var en självklarhet. Och om det går ned så kommer man tycka det var en självklarhet. Det känns som om marknaden är utom kontroll. Därför förstår jag inte hur du tänker vid att gå lång, det är väl närmast en omöjlighet att spå marknaden på kort sikt.

Men jag har en obehaglig känsla: Jag är long Europa men kort bla Atlas och Skf, men det känns som om den svenska "börsadeln" kommer stå pall relativt bra, rår ingenting på dessa? Om så jorden bokstavligt talat går under kan jag lätt tänka mig att bolagen blir värdelösa men det skulle inte förvåna mig om Atlas då faller typ 4 spänn, och sen kanske en femtioöring till efter en mer "noggrann avvägning av riskerna.....

Tyler sa...

Jag funderar faktiskt på att ge upp långspåret och sälja till neutral efter kvällens uppställ. Liksom du har jag en dålig känsla i maggropen.

Anonym sa...

Hm, jag är på sätt och vis positionerad för ett ordentligt ras och psykologiskt känns det efter haussen att minsta motståndets väg är uppåt men förnuftet säger att man trots allt elände där ute mer sett till företagens vinster och ändå nog blir tagen på sängen. Sammanfattning:

1. Handelsobalanserna
2. Brasiliens råvaruberoende, en dominobricka i USA-Kina-Brasilien?
3.Eventuell svensk husbubbla
4.Redan låga räntor
5. Politiskt begränsade resurser till stimulanser, så även i Kina pga inflation.
6.Statsskulderna
7.Allmän tillväxtfientlig osämja, USA vill spara, tyskarna likaså, Kina manar på samma spår.
8. Eventuell husbubbla i Kina, satsar troligen för mycket på investeringar.
9.Kina fasta växelkurs-hur klarar kinesiska bolag omställning till svagare valuta (för att inte tala om USA skulle tanka)
10.Fortsatt oljehot.
11. Euro- strukurell katastrof tycker jag.
12. Europas banker väl inte jättestarka överlag-hur stor är politiska viljan att rädda en till?
13. Medicare mm. måste förmodligen bantas-borde få amerikanarna att på allvar börja spara.
14. Kraftiga börsfall---borde kännas i konsumenternas plånböcker snart, samt förmodade upplevelser av risk för fortsatt kursfall.
15. Förmodligen har vi en råvarububbla med.
16. Budgetunderskott lite varstans är ju det stora hotet.
17. Berlusconi förtjänar ett eget omnämnande, snart ska nog amerikanska traders som knappt visste var Grekland låg på allvar få lära känna Berlusconi och på allvar få lära sig om Italien och vad dubbel bokföring VERKLIGEN innebär (och tyskarna tror jag också får en lektion). Men ok, vi vet ju inte om det ser såilla ut i Italien, men jag gissar på att det gör det och så facken på det(jag är orolig för bankerna).


Jag har tidigare delvis varit optimistisk då jag trott/hoppats på att man inte tittar under mattan!! Om tyskarna slantar upp lär det nog vändas på en del stenar and guess what: I don´t want to be there when it happens, inte på långa sidan i alla fall.

Sen har vi förstås allt det som inte syns, att stresstesterna var ett skämt är en sak, men Kina är ju inte en demokrati och med kontrollerade medier undrar man hur mycket skit som finns under mattan och Sydamerika har ju ingen jättebra historik av att förvalta det man uppnått (Argentina ska vi ju inte tala om)

Det jäkligaste är ju att eftersom jorden är så sammankopplad så är ju risken hög att en händelse utläser många andra nästan på samma gång. Alltså med dessa förutsättningar så känns det som om det är all skillnad i världen på tillväxt och att vara under strecket (tidigare kunde man ju stimulera och sänka räntan ordentligt.)

Jag tycker det ser nästan karikatyristiskt dåligt ut men de
flesta borde ju kunna se dessa problem så jag utgick ju i vanlig ordning att de var (mer än väl) diskonterade. Det tror jag inte längre på, jag tror girigheten och förmågan att "låtsas-som-att-allt är-förut" gjort att man blundat för riskerna.

I den positiva vågskålen kan man ju lågga bla potentiell BNP, att arbetslösa kanske får jobb och minskar budgetunderskotten, men det känns ju som att hela världen slått knut på sig själv nu.

Fast jobbsiffrorna i USA var väl ändå över förväntan. Inte kan väl företagen gått opåverkade av senaste tidens negativa sentimentstornado?