tisdag 2 augusti 2011

Våga sälja på nedställ

Jag säljer mer och mer nu och ökar min nettokortposition. Det är ganska ovanligt att jag säljer på nedställ tillsammans med marknaden. Jag brukar vilja sälja in i starka uppåtrörelser, men nu tycker jag att planeterna ställt sig i linje för en riktigt negativ period på börsen och för ekonomin.
 
Stater måste spara, företag vill inte investera, Kina bekämpar inflation, individer är pressade av höga priser på mat och bensin samtidigt som de köpt för dyra hus som fallit i värde. Det finns inga buffertar kvar (utom hos företagen, men de backar undan i väntan på bättre tider). Om det blir en nedgång i ekonomin nu, då förstärker den sig själv och ingen kan stoppa den (regeringarna har inte råd utan måste spara och skära) och bara rädslan för nedgång ser till nedgången infrias.
 
Baisse 2.0

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tja, låter väl i och för sig inte helt otroligt, men varför just nu.
Nedgången verkar ju mer tillfällig än strukturell (alltså strukturen är usel, men det var den ju tidigare med). Om inte detta tar knäcken på ekonomin, vad gör det då? Om företagen på allvar börjar investera så tror jag det kan gå undan.

Och vad händer om "helikopter"-Bernanke kommer in på banan med en q-trea? Och vad sker om Europa på allvar börjar "trycka" pengar?

Tyler sa...

Det kan funka, men det blir svårare för varje gång. QE3 är sannolikt efter ett tag, men efter misslyckandena med 1 och 2 väntar de nog in i det sista innan de försöker igen. Jag tror också att nyckeln är företagens investeringar, men varför skulle de vilja chansa på nya satsningar och nyanställningar just nu?

Tillfällig? Ja, det gäller väl alla upp- och nedgångar? Men nu ser det mer ut som det gjorde 2008 - de första dominobrickorna har fallit och då är det svårt att stoppa utvecklingen.

Anonym sa...

Vilka dominobrickor menar du? Italien/Spanien eller tillväxtmarknaderna.

Företagen kanske inte vågar chansa just nu, men om vi antar att katastroferna inte inträffat så verkar det ju som att qe2 skulle hjälpt men nu kanske kom bort bland allt elände.

Visserligen finns ju många som hävdar att qe2 inte hjälpte så mycket(jag tror Greenspan i en intervju möjligens menade att multipelexpansionen inte ägt rum så mycket). Illa kan tyckas, men desto mer strongt av ekonomin, ända tills alla katastrofer inträffade.

Sverige växte väl med typ 5% nåt år, om detta är någon guide för vad som förr eller senare kan ske i USA och England så blir det nog tufft att blanka.

OK, det kanske dröjer, kanske t.o.m. många år, men det kan ju tala för ett "on och off"-scenario (kanske lite som vi haft hittills efter 2008) och vad skulle kunna få det att "bryta ut". Om tillväxtmarknaderna på allvar börjar tappa tempot kanske, eller en krasch, men varför just nu. Och med helikopter-Bernanke så känns det farligt att gå netto-kort.

Tänk om vi bara fick en förskjutning av uppgången!!! En "ketchup-effekt" skulle kanske kunna få upp börserna med 20%.

Föresten detta är jag mycket nyfiken på: Hur långt tror du det kan sjunka, om vi talar SAX. Ned mot 175 igen eller kanske ÄNNU lägre. Jag menar, pratar vi domedagsscenario light med "bara" nedgångar på 50% eller kalkylerar du med armageddon och kanske potentiellt 90-99% nedsida även för välskötta företag som tex Scania (allså att nyemmission efter nyemission i praktiken leder till att man förlorar alla sina pengar?
Själv drömmer jag mardrömmar om det sistnämnda men om du skulle sätta en sannoliketssiffra (i procent) att detta armageddon inträffar inom 2 år, vad skulle den ungefär bli, och inom 4 år?

Tyler sa...

Nej, jag tror inte på ett 90%-armageddon,...

...mer på en upprepning av 2008 och baserat på ungefär samma saker:

Publika sparpaket orsakar lägre tillväxt, pressade konsumenter håller i plånboken (pressade av publika besparingar, dyr olja och andra råvaror/mat), osäkra företag skjuter upp investeringar. Tillväxten blir därmed ännu lägre än bara sparpaketen orsakar och kräver ytterligare besparingar (och lägre tillväxt) för att ge effekt på budgetunderskott och statsskuld. Låg tillväxt, låg efterfrågan orsakar lägre företagsvinster och samtidigt osäkerhet om var processen slutar vilket därför ger lägre vinstmultiplar. Om vinstprognoserna faller 25% och multiplarna 25% så faller börsen ca 45%. Det är mitt scenario, just nu t.o.m. mitt negativa scenario.

Den här processen, negativa spiralen, bryts när företag och konsumenter vågar spendera/investera igen och det gör de när de A)bara fått nog helt enkelt eller B)statsfinanserna börjar se ok ut eller C)företagen ser så övertygande affärsidéer de bara inte kan säga nej till (robotar, nanotech, 3D-skrivare, vad vet jag).

Det KAN bli bättre, men också värre. Det kan visa sig att den 25-åriga skuldbubblan allt byggt på verkligen ska raderas ut. Det kan visa sig att hela Sydeuropa går omkull, antingen som Argentina eller som Baltikum. Det kan bli så att Japan och USA inte lyckas spara tillräckligt utan tvingas till default. I dessa scenarior blir det ännu värre än mitt negativa scenario, men jag tror inte att det kommer bli så.

OM istället nanotechframsteg eller liknande går fortare än väntat eller företagen är otåligare än väntat (de har ju rekordmycket i kassa) så kanske botten kommer tidigare och blir lägre, men det känns som en pipe dream i dagsläget Varför skulle företagen riskera sin existens genom att investera NU, givet ovanstående risker?