onsdag 31 augusti 2011

Jag ger upp blankningen, går neutral (lite lång) tills vidare

Jag är fortfarande mycket negativ till ekonomin, men marknaden verkar säljtrött. Hur ont det än gör att gå emot min övertygelse har jag köpt dyrt i eftermiddag och lagt mig neutral (lite lång faktiskt men inom felmarginalen). Marknaden nosar sig till ett QE3 eller liknande och alla spelar "sista idioten"-spelet och köper för att andra köper eller kommer att köpa. Vi som är korta eller underviktade tvingas in förr eller senare.
 
Jag väljer att tvingas in nu.
 
Jag är fortfarande övertygad om att det blir recession i västvärlden och att aktieindex ska ned 20-50% från dagens nivå fram till någon gång 2012, kanske 2013, men om vi först ska upp 10-20% på några månader så måste jag ha styrka att korta då (när? november? redan i oktober? eller så sent som december?) och har därför tvingats köpa tillbaka mina korta positioner.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Nu hänger jag inte med riktigt. Det kan ju lika gärna vända ner totalt härifrån i dagens volatila marknad. Är det inte bättre att hålla sig till grundscenariot att vi ska ned?

Tyler sa...

Det vet vi först efteråt :). Båda valen kan bli fel. Framtiden är osäker. Det är det risk och investering handlar om.

Jag gör främst två saker:

1.analyserar aktier
2.analyserar marknader


Min analys just nu:

1.Aktier är (nog) dyra givet den ekonomiska framtiden
2.Marknaden beter sig som om den vill upp trots negativa nyheter... ända tills nyheterna blir katastrofala

Givet detta väger det över till en neutral till något lång position. Det kommer nog finnas tid att gå kort framöver. Jag hör EKOT från de senaste månaderna då jag också var opportunistiskt och felaktigt lång på ungefär samma premisser.

Anonym sa...

När du säger katastrofala nyheter, ungefär vad har du då i tankarna?

Anonym sa...

Alltså vad jag menar är, exakt vilka faktorer tror du blir utlösande för en recession. Kan tex presidentvalet i USA få folk att bli ordentligt påminda om hur illa läget är, eller talar vi om bankkrasch eller bara en strid ström av allmänt dåliga makrodata?

Känns ju som att vi är tillbaka i skyttegravskrig, där varja siffra ska vägas på guldvåg. Bättre var det väl för några veckor sedan då det sa pang hela tiden och ingen verkade fatta nånting. Tror du vi kommer dit igen snart, eller ska jag satsa på mer långa/sega säljisar?

Tyler sa...

Exempel på dåliga nyheter:

Bankkrasch
Grekisk default
Spansk default
Italiensk default
Japansk default
Belgisk default
Jordbävning i Tokyo

Recession tror jag det blir i vilket fall som helst -även utan ovanstående katastrofer. Jag tror dock att det dröjer så pass länge att marknaden ska prova uppsidan först.

Anonym sa...

Jo, det ser mörkt ut, men ju mer tiden går frågar jag mig varför det ska smälla just nu. Tänk om detta bara är en av många "räder" nedåt som sen ebbar ut med konsumenter som fortsätter låtsas och spenderar? Med så mycket ledig kapacitet i form av folk och nya innovationer så borde väl usa-ekonomin i ett sånt scenario kunna växa "internt", alltså utan extra draghjälp från export, med nån procent per år.

Alltå det ser ju så löjligt dystert ut att jag tycker att ekonomin vid nån typ av snabb datorsimulering borde krascha typ varje gång inom max fem minuter, men jag misstänker att "trögheten" hos alla gör att det går i slow motion med hyfsad tid för beslutsfattare att styra undan.

Ja, såvida inte slumpen har det att många negativa nyeter sammanfaller, men varför just nu?

Kanske upptäcker folk plötsligt att amerikanska obligationer inte är så säkra?

Kan presidentvalet få folk att på allvar inse allvaret och sluta konsumera? Motståndaren till Obama lär väl knappast väja för att tala om hur illa det är ställt.