torsdag 4 augusti 2011

Går lite lång, ca 20%

Köper lite här på nivån 2420i Eurostoxx 50.. Går ca 20 prc lång. Taktiskt. De ska ut inom några dagar tänker jag mig.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Låter lite farligt. Varför?

Vad är det du kortar, banker mest eller eller kör du mer strikt på index?

Hm, känner du dig säker på att den negativa tornadon (negativa placerare) är så överväldigande att det i kombination med faktiska problem nu knäcker ekonomin?

Bara nu inte det kommer en positv chock (Bernanke)som blir som en käftsmäll uppåt och att alla, efter lite grymtanden, inordnar sig och glömmer bort "upproret".

Då kommer vi bara få se många smilandes och låtsas som ingenting annat än att det var köpläge här. Men visst, det blir förmodligen bara som 2008, upp 2% nån dag, och sedan tillbaka i baisse-sentimentet igen, känns så i alla fall.

Alltså, det känns ju på riktigt den här gången men jag kan inte förklara varför. Men det har definivt att göra med att börserna faller så hejdlöst medan de flesta (mig inklusive) tafatt griper efter förklaringar som bara känns som gammal skåpmat. Det känns bara som att "spökena" denna gång "bestämt" sig för att köra ned det. Och med alla problem där ute kanske fallande equitypriser bidrar till en självuppfyllande profetsia samtidgt som det nog fått uppmärksamhet från nervösa storbolagschefer (som kan "hjälpa till" genom att bli paralyserade)

Hade alla kommit med rationella förklaringar och konkretiserat varför det faller så borde man ju haft MER grund att vara orolig än för "gamla" nyheter. Men jag upplever det tvärtom! Det känns mer oroväckande att det faller utan att man riktigt har kontroll på varför och tidspunkten. Det är som att jag nånstans har lärt mig att det är så "riktiga" nedgångar ser ut (se bara på uppumpade Hexagon, verkar inte som att analytiker hittar vettiga förklaringar till raset, ändå känns det på riktigt, dvs jag tror näppeligen att det går upp 20% i morgon)

Och nu ökar väl chansen/risken för att dolda problem (i balansräkningar i stater eller banker nånstans) tvingas ut. Det känns som att domaren räknar till tio och kommer det tex en bankkarusell eller nåt i Kina (eller varför inte nåt i Brasilien, kan en Enron-skandal uppstå i USA så borde ju dessa länder ha potential att matcha det flerfaldigt)som kanske får börserna ned med 8% på en dag så tror jag det är godnatt för ekonomin för den här gången.

Ingjut gärna lite mod i oss som fortfarande tycker att tex Atlas är övervärderat men som inte är säkra på att oron bara klingar av och att det kanske bär uppåt mot nya absurda rekornoteringar. Är det på riktigt den här gången tror jag många verstadsbolag kan falla med 50% från dagens nivåer.

Tyler sa...

Jag har inte mycket mod att ingjuta. Jag köper lite taktiskt just nu också (under 2400 på eurostoxx september), bara index just nu. Vill kunna komma ut snabbt igen.

Sen tror jag det blir säljöäge och risk för 50% ned på cykliska aktier som SKF mfl

Anonym sa...

En sak jag tänker på i synnerhet vid köp av säljwarranter på bankaktier är risken att det blir så illa att bankerna/emittenterna går omkull. Vill ju inte vinna stort på nedgången för att derefter förlora allt!!!

Finns det risk att tex commerzbank går omkull om tex Swedbank faller med 80%. Vad är ditt bästa råd angående detta om man inte vill köpa optioner?

Tyler sa...

Det kommer helt klart kunna bli risk för bankfallisemang, tex Commerzbank, om domedagscenariot infrias. Jag tror dock inte man ska behöva tänka så långt som att tex Nordea skulle gå omkull och inte få statshjälp. jag tror inte ens NDA kommer behöva det hur illa det än går. Ha pengarna hos Nordea helt enkelt.

Enklast för en lagom stor privatperson är att spekulera i nedgång via ETFer, tex Exact Bear (även om de snor dig på pengar så är det bra likviditet osv)

Tyler sa...

Jag köper det sista nu och går till 35% lång. Hoppas på någon slags dumrekyl, kanske på payrolls. Annars får jag ta på dumstruten och sälja igen. Annars var det i alla fall värt chansningen att från en styrkeposition (låg lite kort i snitt genom raset senaste veckan) fyndköpa när börsen faller historiskt mycket och se vad som händer.

Tyler sa...

Vilken avslutning. Stänger på dagslägsta, 6% ned på dagen... Det är nästan så jag ångrar att jag gav upp kortpositionen idag..., men så sweet om det kommer en rekyl upp nu.

Anonym sa...

Och ned igen.

Men tror du inte att Commerzbank skulle räddas av staten? Banken är väl tysk. Eller kan det vara så illa att de lagt derivatverksamheten i typ nåt dotterbolag som man kan låta gå omkull utan att tyska sparare i allmänhet drabbas?

Tyler sa...

De kan förstås hålla strikt på att endast 25k euro i insatta medel garanteras och inget annat, dvs stora konton suddas ut, men småspararna behåller sitt lönekonto.

Om en bank inte tagit in tillräckligt med kapital trots trycket att så göra 2009-2011 då tror jag faktiskt att även tyska staten är beredd att låta banker som CBK gå omkull i en kontrollerad konkurs.

Anonym sa...

Stark jobbsiffra, är det slutet på nedgången eller är du oförändrat negativ?

Är skadan i och med börsfallet redan gjord, dvs att det blir självförverkligande i det att aktiesparare har mindre att konsumera för? Kanske var detta andrummet som behövdes för att hindra ekonomin från att knäckas?

Tyler sa...

Jag är fortsatt negativ, men först ska uppsidan testas några dagar eller t.o.m. veckor. Just nu rasar det dock efter USAs öppning

Anonym sa...

Nu behöver vi din hjälp peter med att försöka förstår VARFÖR det har fallit så kraftigt just DENNA vecka.

Man hänvisar ju mest till allmän oro för skuldsituationen men det känns ju som "gamla" nyheter.

Även om väljare är lättledda och köper många politikers argument så har jag utgått ifrån att motsatsen gäller för analytikerna---alltså att man perfekt läser igenom det.

Har jag överskattat alla? Jag trodde att i och med att man hela tiden påminns om hur illa det är att chansen var högre att man överskattat alla problem och såg alltting för negativt och jag har utgått ifrån att det mesta var diskonterat.

Kan det vara så illa att analytikerna, i alla fall i viss mån, har svalt genomskinliga beten gång på gång (från officiella persner) och först efter typ femtitolfte gången förstått att Europa förmodligen inte kommer att genomföra de reformer man vill (inte utan press).

De kraftiga fallan kom väl efter skulduppgörelsen och man hänvisar till frustration så kan det vara så att det vi möjligen sett senaste veckan är en FUNDAMENTAL omsvängning i många hjärnor som nu kanske sett "ljuset"?

Eller hur tusan ska man förklara fallen? Det känns ju inte som att det skett så himla mycket nytt. Det som fascinerar (och skrämmer) mig är hur inte ens folk som handlar dagligen och som intervjuas i ekonominyheterna saknar förmåga att riktigt förklara varför det faller.

Det är en sak att det är svårt att i FÖRVÄG veta hur börsen går, men de som är med och sätter priserna måste väl för tusan i alla fall i EFTERHAND veta varför man agerat som man gjort.

Och så hänvisas det till denna marknad som kanske förstått nåt som "vi andra" inte förstått. MEN DET ÄR JU ANALYTIKER, FONDFÖRVALTERE, SPARARE OCH KONSUMENTER mm. SOM ÄR MARKNADEN!!!

Om jag inte visste bättre skulle jag tror att det var ett gäng spöken från MARS som satte priserna.

Rickard sa...

Har planen ändrats med 20% taktiskt lång efter USAs nedvärdering? Känns som att det kan fortsätta nedåt ett tag på måndag men sen borde det bli en temporär botten pga översåld börs. Men tyvärr verkar det som, om man läser runt på bloggar/tidningar att alla ger rådet att sälja på den kommande uppgången...

Tyler sa...

Marknaden är som en ouija board. Vi är alla med och styr men ingen vet åt vilket håll det ska eller ens varför efteråt. Läs Black Swan för mer info om det obegripliga som är marknaden.

Planen tills vidare är att kanske köpa i samband med nedgången på USAs nedgradering, men att sedan (om en vecka eller två?) sälja. Fast plan B är faktiskt att bara ge upp direkt och sälja med alla andra redan nu måndag fm. Fast, nä, det blir nog plan A - att köpa lite på paniken nu på morgonen.

Tyler sa...

Jaha, då sitter jag med ytterligare några terminer i bagaget, men bara en liten minitaktisk position för psykologins skull.

En väntad nedgradering av USA ska helt enkelt inte sänka börsen så då bara måste man köpa även om det är minimalt.

Det är ett farligt spel dock eftersom huvudlinjen är att det ska ned sen (om några veckor kanske).