tisdag 9 augusti 2011

Köp på 666?

Igår föll S&P 500 6,66%
 
I finanskrisen bottnade S&P på nivå 666
 
Köpläge? Nja, det kan ju falla till NIVÅ 666 igen förstås (nu 1119) och kanske ska det också, men jag satsar ändå på att det kommer en short squeeze på vägen. Det gör ju oftast det.
 
Det är ingen hemlighet att jag köpt småposter på vägen ned, så också vid stängning igår kväll, så jag talar i egen bok. Jag hoppas verkligen slippa kasta in handduken och det suger verkligen i magen när det faller på det här sättet. Det är å andra sidan ofta ett bra tecken. Jag ogillar verkligen att ha fel, men i grunden gillar jag att marknaden nu verkar ta problemen på allvar. Vi kanske får en välbehövlig generationsutrensning nu till slut.
 
Kort sikt: Jag har tyvärr inte mycket mer att komma med nu än att det "aldrig" faller i en rät linje på det här sättet - inte ens under en finanskris.

5 kommentarer:

Tyler sa...

FYI: nästan halvlång efter de senaste köpen.

Tyler sa...

Jag har aldrig sett dess like. Vilken kollaps.

Jag har inte kastat in handduken ännu och är egentligen inte riktigt på väg, men fy tusan vilken rörelse.

Det är liksom korrekt fundamentalt som jag argumenterat för tidigare, men det händer liksom aldrig på det här sättet. Brukar inte hända...

Anonym sa...

Nej, det är just att det faller utan att så mycket jättenytt egentligen hänt som paradoxalt nog gör att jag tar fallet på allvar.

Hade det "bara" hickat till med 15% på något konkret samtidigt som alla varit rörande överens om storleken på fallet så hade det varit en annan sak.

Frågan nu är hur pass påverkade konsumenten blir av börsfallet, dels pengamässigt, dels sentimentsmässigt. Jag tror det är risk för att detta knäcker ekonomin.

Storleken på de mäktiga fallen och att många verkar tycka det är köpläge samt att många skriver att det verkar som att aktiemarknaden diskonterar double-dip gör att jag undrar om majoriteten verkligen är tillräckligt negativa. Det sätt som börsen beter sig på tycker jag snarare indikerar hög sannolikhet för att många andra börjar diskontera krasch i ekonomin.

Tål egentligen bankerna ytterligare stora husprisfall i Europa och USA om det skulle ske?

Och vad ska myndigheterna göra. Om vi för skojs skull antar att FED och ECB köper upp all statsskuld, räcker ens det för att få fart på konsumtionen i detta läge. Jag har inte riktigt koll på hur stor den ekonomiska (konsumtions/investerings)-effekten skulle bli av en sådan operation (oräknat den psykologiska).

Om centralbankernas operationer bara skulle bli som att bygga sandslott för tidvattnet, vad kan då rädda oss?

Tyler sa...

Samma sak som räddade "oss" t.ex. 1932, 1975, 1987, 1998, 2003, 2009. Börsen diskonterar ganska snabbt dåliga nyheter och fokuserar sen på framtiden. Människor skakar av sig förluster och fokuserar på något kreativt.

Eurostoxx50 steg 5,6% mellan 8 och 9 i morse, föll sedan 7,8% till halv elva och har därefter stigit 6%. Det är Europas 50 största aktier som i tre drag rört sig 20 procent. Jag säger som en del institutionella kunder ibland frågar mig:

"Förändras verkligen ekonomin så här mycket?".

Anonym sa...

Det är samma sak jag brukar ställa om ekonomin/företag även vid mer måttliga rörelser!!! Vad brukar du svara dina institutionella kunder?

Jag tror de som studerar börspsykologi kommer att detaljstudera de senaste veckornas händelser.