torsdag 23 augusti 2012

QE-glädje

1. Fed säger att USAs ekonomi försvagats ytterligare och om den inte snart förbättras behövs ytterligare stimulanser. Hoppet om QE3 är på topp. Mäklarfirmorna ropar unisont att "Nu är det så gott som säkert med QE3 inom kort"

2. Kinas HSBC PMI kom in på sin svagaste nivå på 9 månader och delindexet för nya exportorder var det svagaste sedan strax efter Lehmankollapsen mars 2009. Därmed höjs röster för stimulanser även där.

3. I Europa ryktas det ständigt om obegränsade obligationsköp av ECB och så också nu förstås. Inte minst med tanke på att Tyskland ser allt svagare ut, med starkt negativt momentum i IFO, fallande industriproduktion och bara nätt och jämnt växande BNP (än så länge, men pilarna går i negativ riktning kommande 12 månader).

Alltså: Världsekonomin ser sämre ut och hoppet om (redan bevisat mer än värdelösa) ekonomiska stimulanser är på topp. Skuldproblem ska lösas med ytterligare skulder. De negativa ekonomiska effekterna av låga räntor ska lösas med ännu lägre räntor och penningtryckande. Det sjuka är att börsen köper det här, trots att man redan har Japan som facit de senaste 23 åren (börsen ca -80% på 23 år och handlar nära 30-årslägsta och det var Japan som uppfann det här med extrem statsskuld, nollränta och QE)

Jag köper det inte utan håller ut en stund till. Börsreaktionen, hur sjuk den än var igår kväll, var trots allt mer återhållsam än normalt. Det beror kanske på att börsen är nära highs och att QE hittills bara medfört att börsen tagit igen de senaste 6 månadernas nedgång, men nu har börsen stigit senaste halvåret...

Privat har jag nu köpt XACT BEAR samt guldaktier.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vsd köper du för guldaktier, nyfiken! :)