torsdag 30 augusti 2012

Varför jättebläckfiskar har 27cm stora ögon

I denna artikel i F&F beskrivs hur forskarna kom fram till varför gigantiska tioarmade bläckfiskar har mer än 3 ggr så stora ögon som världstvåan. Jättestora ögon ser inte bättre, åtminstone inte vad gäller små detaljer. Däremot upptäcker stora ögon stora föremål på stort avstånd i vatten och de enda stora föremål av intresse för bläckfiskarna är jagande kaskelotvalar. Dessa kan upptäckas på över 100m avstånd om man har jätteögon med 27cm i diameter - och med 100 meters förvarning hinner bläckfisken göra en undanmanöver från sin enda naturliga fiende.

Varför skriver jag om detta? För att jag har lust och är intresserad (och har svårt att komma igång igen efter ännu ett styrelsemöte som även om det är snabbt och effektivt är ett enda stort slöseri med tid).

2 kommentarer:

Anonym sa...

Om styrelsemöten är slöseri med tid så vore det kul att som aktieägare höra varför, och vad som ex försegås på ett vanligt sådant och hur du själv skulle vilja föreslå hur ett sådant förfarande skulle ske för att maximera (mumsigt ord va?) aktieägarnas vinst av er tid samt din egen insats.

/he who ask

Tyler sa...

Det händer ingenting på ett SM. Vi går igenom 13 st standardpunkter av typen 1.Mötets öppnande 2.Närvaro 3.Förra mötets protokoll 4.Resultatet 5.VD-redogörelse och 6.Övrigt

Det fattas inga beslut som rör verksamheten eller som ens avlägset kan påverka omsättning, vinst, personal eller konkurrenssituationen. Vi bara bockar av de punkter som aktiebolagslagen och Finansinspektionen kräver för att det SKA finnas möteshistorik och styrelseprotokoll.

Vinsten skulle maximeras om man helt slapp dessa möten.