tisdag 14 augusti 2012

VIX 13,7

Vad hände med rädslan?

VIX är idag på sin lägsta nivå förutom tidigt 90-tal och den magiska Goldilocksperioden 2005-2006. Detta är trots uppenbara orosmoment framför oss i form av t.ex. obligationsemissioner i PIGS-länderna, Tysklands konstitutionsdomstolsomröstning om ESM, politiska val i bl.a. USA och Italien, (tilltagande) recession i halva Europa, fiscal cliff i USA, den värsta torkan på 50 år i USA, potentiellt utebliven stimulans i Kina pga matinflation, extrema skuldnivåer och sparbehov i västvärlden, extremt höga vinstmarginaler (70% över sitt historiska snitt enligt Hussman).

Vidare har Baltic Dry fallit med över en tredjedel senaste månaden och är på 764 inte långt från sin (nästan) all time low på 647 från 3 feb 2012 och 663 den 5e dec 2008 (efter att ha toppat på 11793 bara ett halvår tidigare). OK, då, 1986 bottnade index på 586 och längre dataserie än så har jag inte. Riktiga pengar verkar i alla fall påverkade av fallande världshandel.

Jag förstår inte hur man kan vara så orädd i marknaden när det enda som är starkt är aktier och det helt utan annan grund än hopp om centralbanksstimulanser, vilka redan visat sig verkningslösa på lite sikt.

Eller är det tvärtomtänk i stil med "eftersom kraschen är så fullständigt väntad så kan den inte inträffa"? Nåja, man behöver i alla fall inte känna någon som helst sympati med den som eventuellt förlorar pengar på en nedgång i höst för man har fått precis alla chanser att sälja.

Inga kommentarer: