torsdag 2 augusti 2012

One down...

Antiklimax: FOMC ("Fed") blev en ganska färglös historia. De poängterade att ekonomin tappat tempo och inflationen fallit (detta är signaler för att lätta på penningpolitiken), men också att inflationsförväntningarna är stabila (och det är viktigare, vilket därmed signalerar att penningpolitiken ska ligga kvar).

Fed genomförde inga förändringar alls (ej längre horisont för låga räntor, ingen QE, inte mer twist...). Däremot kan man säga att de upprepade sitt mandat och sin verksamhetsbeskrivning: "vi fortsätter att kolla ekonomiska data och om det behövs åtgärder så genomför vi dem". En del ser detta som ett starkt argument för att fortsätta tro på the Fed Put, dvs det finns ingen nedsida på aktiemarknaden för om det går ned så kommer Fed agera. Vissa andra (jag) ser det som att Fed inte vill agera trots att ekonomin försvagats, för de är rädda för bieffekterna av extrem penningpolitik.

Idag är det ECBs tur. Kl 13.45 kommer räntebeskedet och därefter följer en presskonferens. Förväntningarna på Draghi är höga, men tyska Bundesbank har samtidigt varit tydliga med att påpeka att Draghi inte bör överskrida sitt mandat genom ovanliga eller extrema åtgärder.

Inga kommentarer: