onsdag 1 augusti 2012

Uppsidan med ECB

Det mest positiva som kan hända: Tyskland ger sig och accepterar eurobonds eller att ESM får en banklicens och obegränsad funding av ECB. Dessa två alternativ är extremt osannolika i dagsläget. Båda betyder nämligen att Tyskland ger ifrån sig makten över de egna finanserna; det blir deras skattebetalare som står som mottagare av allt som går fel. Idag finns inte ens ESM (tidigast 12 september)

Det näst mest positiva: ECB kör över Tyskland/Bundesbank och sätter ett tak på PIGS-räntorna genom att garantera oändliga köp av deras obligationer på en viss maxräntenivå.

Det tredje mest positiva: LTRO 3. Sannolikt sker detta förr eller senare, sannolikt med längre löptid än nuvuarande tre år och nödvändigtvis med sänkta säkerhetskrav. Jag tror dock att det redan är diskonterat.

Till sist: ECB kan sänka räntan från 0,75% och eventuellt införa negativa inlåningsräntor för att tvinga ut pengarna i mer riskfyllda tillgångar. Jag tror att detta kanske t.o.m. skulle ge en negativ reaktion pga att det visar att ECB inte vill göra något av alternativen ovan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ligger du fortfarande max-kort?

Tyler sa...

ja