fredag 3 augusti 2012

Förvirrad

Eurostoxx 50 är upp knappt 2,5% sedan botten igår kl 18.30. Hausse, med andra ord.

Jag är lite kluven till rörelsen, men bara för att marknaden går upp, inte för att fundamenta har förändrats.

Varför köper folk?

1) De har ingenstans att göra av pengarna
2) De tror att Draghi snart kommer ut på banan (vilket skapar mer pengar men inte mer tillväxt eller vinster)

Hursomhelst ligger jag kvar kort.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Vad säger du om förklaringar av följande art?:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=P8fDLyXXUxM

(Att de ekonomiska problemen beror på att vi strypt de enskilda ländernas möjlighet att ge ut skuldfria pengar och istället tvingas alla pengar skapas genom skuld till privata banker. Hade länderna kunnat ge ut pengarna direkt, utan lån, hade vi kunnat slippa de enorma utgifterna för räntor.)

Tyler sa...

Jag vet inte vilken slags lim producenten sniffar, men man kanske kan få låna lite?

Allvarligt så tycker jag åtminstone halva videon och särskilt lösningen var nästan rent skitsnack.

"Låt staten använda nytryckta centralbankspengar fast på rätt sätt" - som om det fanns skuggan av en chans att någon stat skulle ta det lugnt med utgifterna på sikt då.

"Sluta helt med privatbanksystemet" - varför det? Problemet med banker och skuggbanker är att de lånar ut mer än de klarar av. Om staten kunde sluta garantera bankerna eller åtminstone krävde större buffertar, typ 25% snarare än 5-10%, så blir det inga problem.

"skuldkalkylen är olöslig med nuvarande system" - fel, fel, fel, fel! Om staterna hade balanserat budgeten från början hade det inte funnits något problem alls. Problemet är att staterna inte vill hålla budgetbalans, de vill alltid gör amer och låna mer av framtiden.

"staterna skuldproblem beror bara på räntan, inte på oansvarighet". NEJ! det beror på att de lånar öht. Sluta låna! eller betala tillbaka allt inom en konjunkturcykel, gärna med automatiska budgetåtgärder i form av sänkta utgifter med osthyvelmetoden.

Dagens system suger av två orsaker: 1) Staterna drar alltid över budgeten och ackumulerar ohållbart stor skuld, 2) Bankerna tillåts låna ut alltför mycket med för små reserver och med statlig bankgaranti, dvs i praktiken ännu större underskott och skuld i punkt 1, fast halvdolt. Dessutom skapar det en boom-bust-tendens i samhället. Kräv större reserver, kanske ända upp till 100%, dvs varje utlåningskrona måste motsvaras av inlåning.

Till sist: räntorna är bra för de signalerar alternativkostnad. Om stater kan skapa pengar utan kostnad kommer de skapa hur mycket som helst och alltid elda på inflationen.

Tyler sa...

4% upp nu sedan 18:30 igår på rykten om att Spanien ska begära bailout inom kort... Suck.

Anonym sa...

Hm Jag är jäkligt förvirrad själv. Vad är det vi ska luras att tro. Att marknaden kanske lovar att inte längre bry sig om eländet så att vi bara kan fortsätta upp med Bernankes goda minne?

Jag tror inte det, men om, så kan det göra livet surt för blankare då man måste vänta på att allt spricker av sig själv, vilket det ju i och för sig lär göra förr eller senare, men kanske 25-30% högre, men även om så blir fallet, så tror jag vägen kommer kantas av många rekyler.

Jag håller med om att Bernanke troligen i praktiken satt en gratis put, men varför tog det marknaden så lång tid att på fullt allvar inse det, dynamiken har ju varit klar ändå sen flere år. Och börjar inte QQ bli en crowded trade. Läste nån komm. där nån handlare etc glatt konstaterade: blir jobbsiffran bra, ja då borde det stiga, och blir det dåligt, jag då bör det stiga pga Bernanke.

Känslan är lite att många ligger i positioner i tron att dom inte kan förlora. Hur länge kan den känslan tänkas hålla i sig. Givet allt elände så står vi ju mycket högt just nu, om marknaden plötsligt börjar ta fasta på misären så kan vi nog fortare än en oljad blixt var 10% lägre, med utsikt till mer, och långarna kommer plötsligt börja undra varför man köpte nu istället för att vänta+ vi bör väl har en del som kommer efter och shortar ned det när det mer om det väl börjar ta fart.


Men visst, vill du ha min KÄNSLA just nu: Jag tror inte att det kan gå ned!! Jag menar vad tusan ska få ned det när vi har Centralbankerna som universalmedel! Men när jag tror det, tror många andra det 10ggr om, och då brukar vändningen vara nära....Marknaden har många modus i reportoaren, men behöver bara lite erinran tror jag, men just nu känns det inte så....Men bara att VIX är så låg givet hela skuldsoppan är ju skäl nog att dra öronen åt sig.

Anonym sa...

Jag menar QE förstås

Anonym sa...

Och, varför i herrans namn köpte inte folk 10% lägre, innan QE byggdes in i förväntningarna. Det kan väl inte kommit som en överraskning vid det här laget. Min tanke vid 300 var: okej, det är hög risk kortsiktigt att köpa här, men i övertygelsen att Fed nånstans lite längre ned satt en put, så räknade jag ändå med att få tillbaka pengarna, DÅ, var jag i tron att jag inte riktigt kunde förlora utan fick snurra gratis en gång på slotmaskinen. Men herregud, med tanke på VIX och övrig mentalitet skulle man tro att marknaden preics gjort den upptäcken. Innebär det samtidigt att man upptäcket att kredivärderingsinstituten inte är gud fader i himlen? Jag har lite svårt att veta vad marknaden lärt sig, i vilken grad, och för hur länge.

Tyler sa...

Jag kommer inte längre i resonemanget än att recessionen bara har börjat och att vinsterna ska ned ordentligt. Då spelar det ingen roll vad centralbankerna gör.

MEN, så länge vinsterna håller och marknaden kan tro att de håller, ja då finns det anledning för köparna att fortsätta köpa på hopp om stimulanser.