tisdag 12 maj 2009

Bulls and bears - smartast har inte oftast rätt

Lite smågrejer från statistikfronten idag (OBS, det mesta är bara brus och betyder inget, men jag, liksom alla andra förvaltare tittar på det ändå. Mest relevant av det nedan är nog statistiken från Kina. Å andra sidan är siffrorna opålitliga och manipulerade):

* brittisk husprisbalans klart bättre på -60% (-70 väntat).

* FT rapporterar på förstasidan att ekomierna är ”around or beyond inflection point”, dvs att alla ekonomier antingen är nära en vändning uppåt eller redan har passerat vändpunkten. Han verkar basera sin analys på samma trötta gamla grafer över ledande indikatorer och inköpschefsindex som alla andra – de grafer som jag hävdar bara är artificiella likstudsar orsakade av extrem statsstimulans och snart är över.

* Investmentbanker står inför sitt kanske bästa kvartal någonsin vad gäller emissionsavgifter, då de ska hjälpa varandra att fylla de kapitalhål stresstesterna påvisade (stresstester som i mina ögon inte allas tar hänsyn till några worst case scenarios utan snarare bygger på ”best guess” scenarios)

* Kinas export föll 22,6% i april (-15,3 väntat och -17,1 i mars), medan importen föll 23% (ungefär som väntat och som i mars). Dessutom föll bankutlåningen med 70% från mars till april (Kinas utlåning är statssstyrd och används för att kontrollera investeringar, tillväxt och inflation – frågan är bara vad Kina vill med en sådan drastisk strypning av kreditflödet)

* Senare idag kommer brittisk industriproduktion och husprisutveckling



BULLS AND BEARS

Striden mellan osofistikerade bulls (”det har vänt nu”) och lite mer djuplodande bears (”det går inte att lyfta sig i håret”) fortsätter idag.

Bulls verkar ha fastnat i ett enda spår, dvs att köpa eftersom andra köper och att det nog görs för att sentimentssurveys visar på lite mindre negativa tankar – precis de tankar som köparna har för att andra verkar köpa. Förr eller senare biter dessa irrationella animal spirits och uppgången börjar och tar fart på riktigt, men det är inte sannolikt att de gör det nu. Bulls argumenterar också att nedgången berodde på en överdriven lagerkorrektion (produktionen minskade mer än motiverat av efterfrågan och nu ska produktionen först ta igen den differensen och sen gå tillbaka till en normal tillväxt)

Bears tänker av tradition till lite extra, bl.a. pga riskerna med blankning, de sociala riskerna med att gå emot strömmen och det svåra i att bryta nedärvda instinkter att hellre satsa framåt än bakåt och att hellre vara som alla andra än tvärtom. Bears får dock ofta fel, är ofta för tidigt ute och underskattar hur länge dum-bullsen får springa fritt. Bears får dock ofta rätt i slutändan och tjänar desto mer på att undvika de värsta rasen även om de ofta missar stora delar av uppgångarna. I dagsläget jobbar bears med argumenten att konsumenter måste spara givet minskande inkomster och hög skuldbörda, banksystemet har fortfarande problem och undersökningar visar på låg utlåningsvilja även om den bättratss något, huspriser faller fortfarande och ska göra det givet det stora överhänget av osålda hus i lager, kommersiella fastighetspriser har precis börjat falla och ett ras är sannolikt när företagens arbetsstyrkor och lokalbehov minskar samtidigt med köpkraften och det efter en snabb utbyggnadsperiod, framtida skattehöjningar och regleringar pressar ned sannolika framtida värderingsmultiplar och till sist: aktier är inte särskilt billiga givet kursuppgången på 40% och vintutvecklingen. I motsats till bullsen tror bears inte på hypotesen om lagerkorrektion, snarare att uppgången i sentiment på sistone är en temporär rekyl då folk tror att produktion och lager ska återgå till det normala, när det i själva verket är en likstuds även det (en tillfällig studs eller inbromsning för att liksom "testa" marken innan det fortsätter nedåt). T.ex husmarknaden (osålt lager, priser, omsättningshastighet osv) har likstudsat på det sättet många gånger på vägen nedåt.

Det betyder inte att bears måste ha rätt -inte den här gången heller. Jag tror dock att bears får rätt, men det är ju bara jag och jag går mina egna vägar som alltid. Jag kan ha sålt för tidigt nu - jag har ju inte direkt momentum med mig, men jag vet inte om jag orkar med mentalt att "veta" hur det står till med världen och sen inte tjäna på det när det till slut manifesteras i en rejäl börsnedgång (igen).

Inga kommentarer: