onsdag 27 maj 2009

Grå eminenser

Ibland känns det som om det sitter en grupp grå eminenser och styr marknaden för att åstadkomma mesta möjliga lidande.

Uppgången igår baserades på en tredje rangens sentimentsindikator (consumer confidence) och möjligen på att ta ut segern i förskott avseende den rekordstora obligationsauktionen i USA senare under kvällen. Vi har ju redan sett ett otal indikatorer av bättre kvalitet först både studsa upp ganska kraftigt och sedan faktiskt redan tappa lite tempo igen. Inte minst har ABC News US Consumer Comfort Index fallit två veckor i rad (den senaste datapunkten inatt)

I mina ögon tyder allt på att stimulansåtgärder och förhoppningar, stärkta av en positiv död-katt-studs i marknaden, har skapat ett litet ryck i lagercykeln. Allt detta har investerare och mäklare velat övertolka för att få lite lindring i misären. Dessutom fanns det tillräckligt med korta positioner och vilande kapital för att ge ordentligt med bränsle åt en kraftig börsrekyl.

Consumer confidence är en notoriskt meningslös, eftersläpande och oanvändbar vindflöjel. Det enda som var upp rejält i CC var framtidsutsikterna, vilka baseras på vad konsumenterna hör om i nyheterna om andra sentimentsindikatorer, ”gröna skott” och inte minst börsutvecklingen. Man kan inte trolla med knäna och även om man skulle vilja hoppas att konsumenterna luras att lyfta sig själva i håret och konsumera med tomma plånböcker så finns det ingen bas för att göra detta. De kan inte låna på huset längre för priset är lägre än lånet.

Det är då de onda grå dyker upp och lyfter en känslig och nervös marknad som om aktierna höll på att ta slut och samtidigt också försvarar de tekniska nivåer som teknikerna identifierat som viktiga. Detta gör förstås bara (det oundvikliga) raset desto smärtsammare.

Vinstraset för annat än banker har knappt börjat och att tro att två kvartal med fallande vinster är tillräckligt i vad som ska föreställa den värsta lågkonjunkturen sedan depressionen och när arbetslösheten fortfarande stiger snabbt och hushållens halverade förmögenheter tvingar fram ökat sparande är bara naivt.

Som en sista snuttefilt för trötta blankare eller bara likvida ickeköpare så har II Bullish sentiment nått nivåer som antyder att nu är tillräckligt många övertygade om att uppgången är här för att stanna för att just motsatsen ska inträffa.

Inga kommentarer: