fredag 15 maj 2009

Nonsensrekommendationer och tysk BNP

Leta efter stödjande information och sälj konserverad gröt. Nästan alla mäklarfirmor ropar nu ”Köp”, ”Dags att bottenfiska”, ”Var inte rädd för att gå in här”, ”Bankerna är inte dyra trots uppgången”, ”Öka dina cykliska innehav” osv. Goldman Sachs är inte sämre. De har precis släppt en rapport som listar fem gemensamma faktorer i många Q1-rapporter och som sägs ge stöd för fortsatt köp av aktier:

1. Tecken på stabilisering i ekonomin (ja, om man räknar dödsrycken/likstudsarna i sentimentsundersökningar för april så kan man komma fram till det)
2. Kina – en ihållande källa till styrka (ganska roligt faktiskt att sätta sin tro till en ekonomi som är en femtedel av USA i storlek, mindre än en tiondel av världens ekonomi och där kommandostyret och korruption knappast bidrar till att ge stora och uthålliga effekter av landets lilla stimulanspaket som trots allt väsen är mindre än USAs paket)
3. Kostnadsnedskärningar (att man inte tänkt på det förr… att minska antalet anställda är förstås lösningen på för lite sparande och efterfrågan)
4. Lagerminskningar förebådar ökad produktion (ni vet vad jag tycker om lagerargument. Man måste tro att ekonomin snart ska upp i full hastighet för att tro att lagerminskningar är något positivt – och förebådar lageruppbyggnad och sen vidare uppgång)
5. Stimulansåtgärder, politik (Jesus! Tror de på g.s. på Gud också?)

Annan kanske intressantare information är att skatteåterbäringarna i USA senaste tvåveckorsperioden är halverade jämfört med samma period förra året och att insiderförsäljningarna av aktier var 11-12x större än aktieköpen under april respektive hittills i maj. Inte för att jag har så stor tilltro till ”insiders”, men det betyder ändå mer än Goldmans fem nonsenspunkter. Vidare så är inflödena i aktiefonder på sin högsta nivå sen december 2007… (hur gick det sen? 2008? Någon?) och utestående commercial paper-volym är på femårslägsta och visar alltså på fortsatta svårigheter eller ovilja för vanliga företag att finansiera sitt rörelsekapital. Dvs antingen vill de inte eller kan inte driva och finansiera sin business som förr.

Och till sist, så kom tysk BNP för Q1 nyss in på -6,9% (förväntat -6,0%)

1 kommentar:

Anonym sa...

Hear, hear