torsdag 29 november 2012

Styrelsemöte idag - en timme jag aldrig får tillbaka

1. En trist timme i styrelsemöte
2. En elakartad uppgång på börsen
3. Lätt apatisk över att ingen analys fungerar - det bara ska upp, tydligen, trots alla problem (tex riktigt dålig sammansättning i USAs BNP-tillväxt i Q3)
4. Tom en smart kollega börjar tänka positivt om möjligheten att Fed stryker Treasurys skulder i USA
5. Nåja, jag ska i alla fall ut och äta gott med en mäklarfirma som jag gillar att umgås med

3 kommentarer:

Anonym sa...

"4. Tom en smart kollega börjar tänka positivt om möjligheten att Fed stryker Treasurys skulder i USA."

Kan du bara förtydliga vad detta kan tänkas innebära rent praktiskt?
Hälsningar,
JL

Tyler sa...

Det är för stort och inte minst hypotetiskt för att ta upp här. Jag kan dessutom inte överblicka konsekvenserna av ett sådant drag.

Det innebär att all begränsning på den monetära politiken försvinner. Det innebär också att den fiskala politiken kan vara extremt expansiv, så länge man kommer överens om att flytta upp skuldtaket.

NU finns hela tiden det implicita löftet att Treasurys skulder ska betalas tillbaka till Fed och andra samt att Feds innehav av treasuries ska säljas till marknaden eller gå till maturity utan att man köper nya för pengarna.

OM Fed stryker Treasurys skuld (dvs statens skuld) så signalerar man att T kan ge ut oändligt med treasuries som Fed köper och stryker. Det betyder att staten kan slöppa på tyglarna och föra en ännu mer oansvarig (och värdeförstörande) politik där underskott och skuld inte är någon begränsning.

Det kan verka positivt FÖRST då skulderna försvinner,

men borde sända en extremt negativ signal om att USA aldrig kommer åtgärda de strukturella problemen med för få som arbetar, för lite produktion, för mycket löften till sina gamla och sjuka (eller bara lata).

Det borde leda till att andra finansiärer (Kina tex) inser att de aldrig kommer få riktiga pengar av USA och att de därför slutar köpa Ts.

Men monetärmagiker hävdar då att BOJ kan köpa USTs för nytryckta pengar så kan hela världen leva på papper... :)

Anonym sa...

À propos, jag såg att Cervenka tog upp detta ämne idag.. http://blog.svd.se/cervenkaspengar/2012/12/07/trakig-nyhet-skulderna-minskar-inte/
Hälsningar,
JL