torsdag 15 november 2012

Inget nytt vare sig i väst eller öst

Marknaderna nära all time high trots ovanligt positiva förhoppningar om makro och mikro medan de faktiska trenderna ser sagare ut än på länge.

S&P 500 stängde i går bara 14% under sitt galna all time high från 2007 och ned endast avrundningsmässiga 8% från sin intradaghögsta nivå 14 september i år. Index är fortfarande upp mer än 100% sedan mars 2009.

Poängen är att vi har haft 3 års fantastisk bullmarknad, 3 års högkonjunktur som eldat på fundamenta, optimism och börs, men att man nu är nära det övre taket på hur mycket stimuli man kan pressa fram.

Drivkraften bakom uppgången har varit historiskt extrema stimulanser i form av årliga budgetunderskott på 5-10% i hela västvärlden samt synkroniserad penningmängdsökning i USA, UK, Japan, Schweiz och ECB.

Visst är det teoretiskt möjligt att trycka ännu mer pengar, att stryka gamla skulder och gödsla med mer nytryckt fiatskräp . Visst är det möjligt att strunta i att spara för att begränsa statsskuldsökningen... ett tag till, men slutresultatet blir då förstås bara ännu värre.

Det enda konstiga i dagsläget är varför aktier står nära all time high, 100% upp på 3 år trots att utsikterna är bland de sämsta någonsin.

Inga kommentarer: