onsdag 28 november 2012

SHCOMP 1973

Shanghai composite index (1973) stängde i morse på sin lägsta nivå sedan 2006 (om man bortser från botten av kraschen 2008/2009). Indexet stod högre 2000-2001 än det gör nu. Sedan toppen för 20 år sedan i februari 1993 (på ca 1560) har index bara stigit med drygt 25%.

För att ge lite perspektiv: Under tiden har ekonomin vuxit med många hundra procent...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Börjar det sakta bli läge att investera i Kina eller är det börserna i Europa/USA som ska gå ned desto mer?
Hälsningar och tack för bra läsning!
JL

Tyler sa...

Kina värderas ungefär som västvärlden nu. Prognoskvaliteten är ungefär lika dålig, så Kina ska nog ner ungefär lika mycket som väst.

Anonym sa...

Hur troligt är det att Shinzo Abe med sitt 3-procentiga inflationsmål kan trigga en ny våg av pengatryckande världen över - om han blir vald, vill säga? Är det värt att som långsiktigt likvid investerare ta med detta i beräkningen..
Hälsningar
JL

Tyler sa...

Japan har tryckt pengar sen många år tillbaka. Visst kan de öka takten för att hänga på övriga centralbanker, men är det verkligen rimligt att aktier skulle gå bättre av det?

En sak är i alla fall säker. Köp inte obligationer i Japan om de försöker något liknande. Gör det inte även om de inte försöker.

Däremot skulle GULD vara ett rimligt alternativ om man tror att BOJ och alla andra centralbanker ökar takten i penningtryckandet.

(visst, aktier också en stund, kanske t.o.m. explosivt, men sen kommer en krasch- Hellre guld som antagligen tickar på uppåt mer stabilt i ett sådant perspekti)