måndag 1 oktober 2012

Dagens Hussman

Inte mycket nytt i Hussmans veckobrev. Han kämpar förstås mentalt med sina fullt hedgade portföljer och en av hans sämsta och längsta negativa perioder någonsin.


I dagens brev påpekar han att marknadsbedömningen till största del är oberoende av bedömningen att USA redan är i recession, oberoende av instabiliteten i Europas banksystem och att lösningen inte ligger i att politiker ”tar rätt beslut”. Vad avser Hussmans börsprognos (om man vill kalla det för prognos) så finns inga rätt beslut i dessa frågor. Besluten kan vara korrekta ekonomiskt på längre sikt, men på kortare sikt sänker de tillväxten och tvingar fram ekonomisk omstrukturering med stigande arbetslöshet och kreditförluster samt fallande vinster som följd

USAs fiscal cliff kan inte botas genom att GOPs och Demos kommer överens, lika lite som Europas skuldproblem kan botas snabbt med austerity. Hussman passar även på att gå helt på tvärs med Ray Dalios bedömning om en ”beautiful deleveraging” med kommentaren att det knappat har skett någon minskad belåning alls.

Angående makrodata upprepar Hussman budskapet att marknaden alltid missar skillnaden mellan ledande och eftersläpande data. Just nu t.ex. struntar man i (ledande) svaga inkomstdata, konsumtionsdata och orderdata bara för att (eftersläpande) claims kom in bra i torsdags. En enda veckosiffra i en dessutom eftersläpande dataserie trumfar just nu stabila negativa serier i ledande data. Centralbankerna har verkligen lurat in marknaden i ett tillstånd av blissful ignorance. Marknaden förväntar +130k i payrolls på fredag. Hussman tror att printen blir negativ men att det kanske inte syns förrän de slutgiltiga revisionerna av dataserien görs om ca 1,5 år.

Bl.a. GDP och GDI pekar båda på att USA redan är i recession eller på stadig marsch mot recession. Detta har de indikerat sedan 2010 och QE har lyckats skjuta upp det faktiska fallet så långt. (men efter årsskiftet blir det allt svårare; ytterligare QE gör knappt någon skillnad på räntor och sentiment och fiscal cliff och European austerity tar sin början för det är då budgetunderskotten överallt ska minskas från 10% till 5% i grova drag – parentesen är min kommentar).

Hussmans prospective 10yr returns är ca 4%

Jag ligger kvar maxkort både privat och i fonden. Privat är "maxkort" ett ännu luddigare begrepp än för fonden. Jag kan teoretiskt dubbla min kortposition men det vore orimligt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

I fonden? Driver du en egen fond eller syftar du på någon specifik?
Tack för i övrigt mycket läsvärd blog!
JL

Tyler sa...

Jag är hedgefondförvaltare och det är fonden som jag förvaltar jag syftar på när jag berättar hur "fonden" är placerad.