onsdag 24 oktober 2012

Lunch med Nordeas VD

Jag åt lunch med Nordeas VD idag (inte ensam, vi var kanske 20 personer) för att lyssna på hans kommentarer om kvartalsrapporten... och inte minst få lite god mat serverad.

Han smilade upp sig som vanligt, men orden som kom ut var mer återhållsamma än vanligt. Long-only-flocken som var på plats ville förstås bara höra att det blir bättre nästa år och tyckte sig också höra just det.

Men, när de tjattrade som bäst, Nordea också, om hur kreditförlusterna i shipping skulle minska nästa år ställdes frågan om vad de faktiskt har sagt officiellt för 2013. Stämningen tätnade när svaret kom: "Vi har inte sagt att de ska falla. Vi har sagt att de ska vara fortsatt höga men inte preciserat mer"

Annars: En kul story från precis innan maten serverades men jag redan hade slagit mig ned: Clausen gick bordet runt och tog alla i hand (klassiskt marknadsföringstrick som tas till när det ser lite extra brunt ut - få 'kunden' att känna sig speciell). De som inte stod upp reste sig lite och skakade hand. Jag satt kvar och sträckte bara bak handen lite till höger (vilket kanske uppfattades som nonchalant) - för jag hade sparkat av mig skorna och satt i strumplästen : ).

Nordeaaktien är bara ned 3% idag och -10% sedan intradagtoppen för precis en månad sedan, men det finns stor nedsida kvar givet marknadens hoppfulla inställning till kreditförlusterna nästa år. En kombination av utförsäljning från staten och tilltagande kreditproblem när Sveriges export minskar och Danmarks husmarknad pressas på nytt av den internationella konjunkturnedgången kan skaka om lite i ankdammen.

Man kan tycka att P/E 10 på befintliga prognoser eller 1,5 x eget kapital är rimligt värderat, men då har man inte alls tagit hänsyn till risken för flera års ganska stora förluster inom shipping, private equity, danska huslån och svenska företagslån. Marknaden tror tex just nu på fallande kreditförluster 2013 vs 2012, precis när vi är på väg in i recession i Sverige.

Inga kommentarer: