onsdag 8 april 2009

Även låg ränta är ränta

Om vi bara hade tillgång till kryoteknik så kunde alla sätta in pengar på banken till knappt 1% ränta, sova i 500 år och sen vakna upp med 100 gånger så mycket på kontot och leva rikt och lyckligt resten av livet utan att behöva jobba.

Undrar bara hur det automatiskt produceras 100 x så mycket saker att köpa under tiden, medan alla är nedfrysta?




OK, ett annat sätt då:

Alla får låna till varsitt hus. Man förbjuder att sälja hus under inköpspris och eftersom huspriser inte kan falla enligt lag så kan bankerna lugnt låna ut 100% av köpeskillingen till alla, oavsett inkomst.

Sen väntar man ett tag, i värsta fall står priserna stilla och mer sannolikt stiger de (varje hus säljs ju till samma pris eller dyrare) så alla förr eller senare blir rika. För att göra systemet bombsäkert bestämmer staten att huslån ska vara gratis, eftersom underliggande tillgång är helt säker. Om man inte orkar vänta på staten kan grannar komma överens om att köpa varandras hus till 10% högre pris t.ex. två gånger om året. På bara 10 år blir husen värda 7x startpriset. Snacka om mångmiljonvillor att skryta med på cocktailpartyt.


I stockholm sägs huspriser aldrig kunna falla, p.g.a. det unika läget, brist på objekt, trygghet, bra skolor, inflyttning m.m. Dessutom sägs Stockholms priser ligga långt under kontinentens priser varför det finns goda skäl till varför vi var med i den globala husprisuppgången senaste tio-femton åren, men inte ska följa med densamma ned.

Hur kom det sig då att Stockholmspriserna låg så långt under motiverat värde så länge? Jo, alla smarta ungdomar hade för tröga och mossiga föräldrar som inte förstod logiken ovan. Nu vet man bättre - fan farsan, ju mer du betalar för vindsvåningen desto mer är den värd och desto mer tjänar du när den stiger sina rättmätiga procent varje år.

Bara Sverige svensk skärgård har

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra ide´ (not). Sen bor det säkert någon i 0-ränte villorna som lyckas kasta om sitt lån från sek-usd-sek-usd-sek....och kan bjuda på rödtjut ur dammiga flaskor på grillfesterna i sommar....Mvh Ola