onsdag 30 september 2009

Jobbstatistiken sämre än väntat. Köp på dips


ADP employment change kom just (14:15) in på -254k istället för väntade -200k. Som framgår av grafen fortsätter jobbsituationen att förbättras i lagom takt (eller snarare sagt: försämringstakten fortsätter att avta), men eftersom det var sämre än väntat så faller börsen lite.
Jag tror man ska passa på att köpa på den här typen av intradagnedgångar. Det är i vilket fall som helst INTE den här typen av information som kommer knäcka uppgången.

tisdag 29 september 2009

Köp på consumer confidence


Marknaden dippar på consumer confidence. Helt rätt förstås. Den var ju sämre. Men, det ger ett köpläge för det betyder så lite i det stora hela. Dessutom sörjer det för att stimulanserna fortsätter


Bra husprisutveckling i USA i juli

Case/Shiller-statistiken över huspriser lyfter marknaden lite på eftermiddagen. Jag sitter nöjd, med att stimulanserna fungerar och väntas vara kvar länge än.
Jag träffade en grymt positiv strateg på lunchen idag också. Hans tes var framför allt att tillväxten i USA och världen kommer överraska rejält nästa år, men sen kanske motsvarande på nedsidan ett par år efter det. Det kan vi ta sen, när vi tjänat pengar på uppstället.
Jag lär sälja för tidigt som vanligt, men jag ska i alla fall försöka hålla mig kvar även när det drar som värst då de sista ska panikköpa sig in i marknaden.




Renässans för Baltic Dry?


En liten kommentar om shippingindexet Baltic Dry i nyhetsflödet idag:


The gauge may rebound to 4,000 points as local governments encourage factory output, especially of steel, Kong Fanhua, a senior researcher at the company, said in an interview. "If you believe in a China story, believe in a recovery in the shipping market," Kong said today. The index ended yesterday at 2,192.
Iron ore is the biggest dry-bulk cargo moved by sea, and China is the top consumer of the steelmaking material. The Baltic Dry Index, regarded by some investors as a proxy for shifts in global commodity demand, peaked this year at 4,291 in June as China's stimulus package revived demand.
The fourth quarter is the "traditional high season" for coal consumption, which should boost the shipping trade, Kong said in Singapore, where he's attending an industry conference.
Talks on iron prices for next year between suppliers and Chinese mills may also drive vessel bookings, he said.
"China's government can't stop the current policy of expansion," said Kong. "It's just like driving a car on a
mountain: if you stop in the middle of the mountain, you'll slide down backward."

måndag 28 september 2009

Korträntorna faller fortfarande

En liten not bara angående stimulanser och eventuell exit från detta. Korträntorna i världen faller fortfarande (snittet av korträntor i världens centralbanker). De står alltså inte bara stilla eller för den delen höjs. USAs ekonomi är normalt dubbelt så känslig för globala korträntor som för sin egen.

Ekonomisk policy har sin största effekt efter 6-12 månader så det är om ett år som vi får se stigande positiva effekter av dagens ökande globala monetära stimulanser.

Sen får vi inte glömma att dagens paket innehåller så mycket mer än korträntan så det är inte självklart att det blir så positivt som ovan anger.

Det ser ju inte JÄTTEbra ut...

Min minnesanteckning i morse: USD weaker, 10yr lower, stocks down, oil down, copper down, weakish macro data last week.

Det enda positiva jag egentligen kan säga i det här läget är att centralbankerna åtminstone inte har några omedelbara argument för att minska stimulanserna.

fredag 25 september 2009

Statistik, lögner och förhoppningar

Svaga leading indicators, svaga husdata, svaga orderdata, svaga husdata igen…

Marknaden åker ner lite grann för varje svag datapunkt för augusti – även om det i grund och botten är samma data som presenteras. Jag skulle inte kunnat orkestrerat de här dagarnas paus på marknaden bättre om jag hade varit allsmäktig. Vi blir av med överköptheten utan att skapa någon panik alls. Inga tekniska nivåer bryts, inga rörelser är riktigt stora (även om gårdagens sell-off i S&P kanske var åt det hållet, men så var det också från en ny long time high som inte hörde hemma i pausen)… jag känner mig trygg i min långposition. Trygg, men nöjd. Jag tror det är ett bra tillfälle att köpa mer, men jag har så det räcker för att vara ett spekulativt halvårs-bet (med kundernas pengar) på att Goldilocks är tillbakak i ny tappning. Med Guldlock menar jag lagom tillväxt och lagom penningpolitik, fast där ”lagom” betyder ”inte tillbaka till recession” och ”inte höja räntorna från 0”.

Köp på dips, gärna idag. Jag är dock klar, men funderar privat på att köpa dollar.

Pengar sover aldrig

Pengar sover aldrig så portföljen får jobba för sig själv ett tag. Jag ägnar dagarna åt att läsa – inte bara finansrelaterade nyheter utan precis allt från vetenskap till humor (dit även bloggen räknas efter mina snedsteg)

Just nu funderar jag över om det inte är dags för kronan att tappa i värde mot dollar och euro på allvar. Jag kanske utvecklar tankegången framöver, kanske inte (och smart vore det för valutaspekulanter är galna och valutaprognoser är för idioter – icke desto mindre är jag beredd att investera privat i något dollarkänsligt – kanske dollarn själv)

måndag 21 september 2009

Pengar på väg in i marknaden eller inte?

Goldman konstaterar i sitt morgonbrev idag att "hedgefonder har fortsatt att öka sin långesponering under rallyt, men fortfarande inte är långa nog". I samma andetag påpekar g.s. också att "investerarnas skepsis dock tilltagit de senaste dagarna".

Som vanligt kan man inte dra några slutsatser av enstaka datapunkter eller ens enstaka informationsområden. Nu är jag dessutom [har blivit] long biased och kan inte hindra att mitt undermedvetna söker stödjande information, men jag tycker ändå att Goldmans information låter mer bra än dåligt för mitt case. Det viktiga i slutänden blir nog emellertid att följa med marknaden nedåt när väl Goldman pekar med hela handen och säger åt sina kunder att sälja. För ned ska det förr eller senare, men tills vidare kör jag stimulansspåret uppåt (hygglig tillväxt med hög arbetslöshet, låga räntor och fortsatta stimulanser).

En veckas paus

Jag tar en veckas paus med bloggandet, men fortfarande gäller "Köp på nedställ", t.ex. idag, t.ex precis nu kl 10.27.

Jag är visserligen själv nöjd och klar med min egen långposition, men om jag tyckte att jag missat uppgången skulle jag köpa på nedställ den här veckan då alla är oroliga över G20, Fed, överköpta aktier, US home sales mm.

fredag 18 september 2009

Dr Koppar är sliten


Dr Koppar kämpar i motvind och aktieindex har rallat ordentligt de senaste veckorna. Jag skulle inte bli förvånad om vi får en negativ rekyl vilken dag som helst nu. Frågan är emellertid om jag är beredd att handla på det, inför det? Svaret blir, efter lite intern mangling, nej. Beslutet handlar bara om intuition, inget annat och precis som när jag gick kort i april och påpekade att det kanske var dumdristigt och man inte borde följa mig så är det nog dumdristigt att ligga kvar med lika stor långposition idag som igår. Jag gör det hur som helst i alla fall.


Jag känner mig lite allmänt sliten och håglös just nu. Det är därför jag fokuserar mer på portföljen och mindre på bloggen. Förhoppningsvis vaknar hjärnan och livsandarna till liv snart igen

torsdag 17 september 2009

Silly Fed

Philadelphia Fed index bättre än väntat: 14 istället för väntade 8 (senast 4)... marknaden tickar till lite upp efter en eftermiddagssvacka... Om jag går till mig själv gissar jag att det är jobbigt att ligga kort nu.

Skönt home run på sistone

Äntligen har jag fått en period med lite flyt igen

Housing starts, jobless claims perfekt som väntat idag och lägger en bas för fortsatt uppgång [hoppas jag - lika nervös som alltid i den här uppgången]

Cont claims lite sämre dock, men den siffran släpar efter och beror på så mycket annat (regler för vilka som får reggas som långtidsarbetslösa t.ex.)

tisdag 15 september 2009

ZEW

Det surnar till lite på börsen efter ZEW kl 10:30. Både outlook och current förbättrades väsentligt, men inte lika mycket som väntat. Just nu räcker det för att ge en liten nedgång. Det är mycket positivt redan diskonterat i aktiekurserna... uppenbarligen.

Europaindex är nu ned 1% sen terminsstarten kl 8 i morse (börjar högt och slutar lågt?), men i ljuset av återhämtningen i går är det inget att hetsa upp sig över. Jag tycker att det vore naturligt med en liten rekyl eller sidledes fas någon vecka eller två. Å andra sidan har kurserna legat på samma nivå 5-6 handelsdagar redan och är bara på samma nivå som sista veckan i augusti.

Jag ligger redo för fortsatt uppgång och har inga planer på att ändra det, nyfrälst bull som jag är efter en tuff sommar på björnsidan. Bakgrunden till min positiva syn på aktier i dagsläget är att ekonomin är lagom svag och bolagsvinsterna lagom starka, vilket ger en kombination av fortsatt låga styrräntor och förhoppningsvis långräntor samtidigt som vinsterna överraskar på uppsidan. Alltså: köp på alla nedställ.

fredag 11 september 2009

Michigan 70,2

D.v.s., University of Michigans konfidensindex presenterades just och det var på 70,2 (upp från 65,7 och bättre än väntade 67,5). Precis som de flesta indikatorer på sistone (t.ex. kinesisk utlåning och industriproduktion i natt för att nämna några aktuella) var den klart positiv. Sedan jag gick half in [mycket senfärdigt ska tilläggas] så har marknaden rusat uppåt på den ena positiva nyheten efter den andra. Det är bolagsrapporter (FedEx idag), makrotal (BNP, utlåning, industriproduktion osv... samt sentimentsindikatorer (t.ex. dagens "Mich") som unisont pekar uppåt, samtidigt som centralbankerna håller nere räntan och säger att de ska fortsätta med det.

Det är nästan otäckt vad positivt det är samtidigt som världen bygger sig upp mot ett riktigt ras, värre än 2002 och 2008. Frågan är bara när och hur mycket man kan tjäna på uppsidan innan dess. Jag är med ett tag till, kanske 3-6 månader till att börja med. Det betyder i praktiken att bara för att kurserna faller några dagar kommer jag inte börja sälja utan försöker ha is i magen och undvika att tänka på framtidens baisse.

onsdag 9 september 2009

Plus eller minus?

I brist på annat publicerar jag min egen kommentar (svar på en annan kommentar) på förra inlägget:

Jag tror Hodgsons scenario är relevant för de kommande tio åren och att det finns risk att ekonomi och börs utvecklas som Japan senaste 10-20 åren.

På längre sikt, dvs 20-30 år (och som sagt, kanske snabbare), så är jag technooptimist.Vad spelar några tusen miljarder dollar i skuld för roll när framtidens teknologivärde ökat exponentiellt exponentiellt i 20 år? Antagligen lika mycket roll som om USA hade haft kvar 1 miljard dollar i skuld från förra sekelskiftet, dvs typ INGEN ALLS.

För oss aktieinvesterare är förstås 10 år en oändlighet, för att inte tala om 30 år så man kan HELT GLÖMMA technopositivismen och endast fokusera på kommande 6-18 månader hela tiden.

Där är jag POSITIV i första delperioden (upp till 6 månader) och NEGATIV i andra (6-18 månader), men vaken för förändringar på vägen.

måndag 7 september 2009

Svar till Richard

Richard undrade om chanserna för en mjuklandning

SVAR:
Visst finns det CHANS till mjuklandning. Framtiden är FUNDAMENTALT omöjlig att prognostisera. Det är mer en frågan om storleksordningen på sannolikheten av olika utfall.

Den underliggande teknologiska utvecklingen, produktivitetspotentialen om du vill, är exponentiell. Därtill exponentiellt exponentiell. Hittills har alla levande människor dock erfarit en period då den primära exponenten varit så låg att under en livstid har inte tillväxttakten ökat nämnvärt.

Vi barn av 1900-talet tror fortfarande att världen utvecklas linjärt. Jag också, instinktivt, trots alla statistiska bevis för exponenthypotesen.

Vilket årtionde som helst nu kan dock tillväxtaccelerationen bli tydligare - och om den kommer tidigt nog kanske vi undslipper efterräkningen av skuldexplosionen senaste 10 åren. Dvs vi kanske får en mjuklandning, följt av en snabbare tillväxt än någon trott. DÅ ska man verkligen ha aktier om man vill stiga relativt alla andra.

Samtidigt kan sägas att i detta smått utopiska scenario kommer de flesta sannolikt ofattbart snabbt få det så mycket bättre i alla fall, att utvecklingen i minimilevnadsstandard från stenåldern till 1900-talet ter sig marginell i jämförelse. Dvs, aktieinvesteringar blir relativt onödiga för att nå en tillräcklig levnadsstandard till minimal arbetsinsats. Fast det dröjer nog 40-50 år innan vi är där, tyvärr, även om vissa tror att 20 år räcker. Tänk t.ex. på att våra datorer sannolikt är miljontals gånger mer kraftfulla om 20 år än idag och biljontals gånger om 40 år (sannolikt många många biljontals gånger med tanke på den tilltagande förbättringstakten).

Fast det är ju bara datorerna. Om inget annat förbättras i motsvarande mån ger det kanske inte så mycket. Å tredje sidan, med den datorkraften kan vi realisera Matrix och alla kan få vara kung, statiska i sitt näringssubstrat på 1 kubikmeter. Inget behov av komplicerad föda, fastigheter eller annat levnadsutrymme. Att finansiera en frivillig zombietillvaro kommer inte dra många procent av en statsbudget jämfört med dagens kostnader för pensioner, sjukfrånvaro, infrastruktur mm. [och vad händer med huspriserna?]

Men, jag svävar ut...

Jag har svårt att tro att en historisk skuldsättning repareras med ännu högre skuldsättning. Jag har svårt att tro att man drar sig ur stimulanserna utan volatila effekter, dvs i korthet tror jag inte på någon mjuk landing. Ekonomin kanske inte behöver gå in i förnyad recession, men tillväxten blir sannolikt låg under många år framöver. Japan de senaste tio åren är min bästa gissning för hur ekonomin och börsen kommer bete sig 2010-2020. Det kommer finnas långa och bra rallyn att investera i, men gravitationen (skulder, sparandebehov) drar ner börsen till lows eller mids igen obönhörligen utan att sätta några nya highs.

Ja, det vill säga, om inte teknologiutopin ovan utspelar sig fortare än ens en techoptimist som jag kan ana.

Internet uppfanns i mitten av 70-talet, tio år senare var dess spridningshastighet väletablerad och man kunde lätt prognostisera mitten av 90-talet som dess begynnande masspridningsår. Nu 15 år senare frågar sig nyligen röstberättigade hur man kunde leva utan internet förr i tiden.

I mitten av 80-talet var en mobiltelefon en signal om status och lyx mer värd än en guld-Rolex. Nu ringer man mobilsamtal i världens u-länder eftersom den trådbundna telefonin är för dyr att implementera.

Nästa paradigm kommer utvecklas ännu snabbare. Genteknologin har accelererat så att HUGO-projektet (arvsmassekartläggningen) som tog 15 år och många miljarder usd nu kan genomföras för några tiotusen på några veckor för vem som helst. Denna acceleration fortsätter.

...och paradigmet efter det, överlappande med övriga, ytterligare ännu snabbare. Vilket blir detta, som tar sin början 2015 t.ex och 2025 fullständigt förändrat vår vardag?

fredag 4 september 2009

Hong Kong hjälper till

Hong Kong steg plötsligt 2,5 procent på några minuter i morse sedan Kina meddelat att de ska utöka ramen för utländskt A-aktieägande, även kallat QFII.

Det här tolkar jag som att Kina tycker korrektionen på aktiemarknaden gått tillräckligt långt och då slänger man in ett stöd. Jag gillar det inte och jag gillar inte kinesiska metoder ö.h.t., men det styrker min tes att myndigheter världen över tänker stimulera tills även den svagaste länken håller och det innebär att allt annat överstimuleras, t.ex. aktier. Dåligt på sikt, bra i närtid. En del pratar om att kissa i byxorna, men jag har aldrig köpt första delen om att det skulle vara skönt ens då.

onsdag 2 september 2009

Long and wrong (förhoppningsvis inte)

Ibland är det lite extra tungt att vara förvaltare… Det var en hygglig smäll igår, precis efter att jag lite opportunistiskt ökat exponeringen. Jag tycker att mycket spelar en långinvestering i ryggen: starka PMI-undersökningar från Kina, USA, Frankrike, Tyskland mm. Bra husmarknadsdata från USA och UK, långräntorna håller sig lugna även om viss diskontering av höjda korträntor börjar skönjas. Långräntorna däremot snarare tvärtom fortfarande på mycket låga nivåer. Det KAN vara så att räntemarknaden funderar över deflation och double dip, precis som mitt huvudscenario var tills ganska nyligen.

Olja och koppar har uppvisat lite svaghet senaste dagarna, vilket skulle oroat mig mer om makroekonomitalen var sämre. Jag fick brutalt fel i att marknaden skulle hitta en ny nivå att ta avstamp från igår. Istället blev det tvärtom.

Jag tycker ändå att förutsättningarna finns för börsuppgång (förutom två dagars skarp mottrend och det faktum att vi befinner oss mitt i en global finanskris av historiska mått, med allt det betyder för behov av ökat sparande och minskad konsumtion : ). Jag kör vidare ett tag till på mitt [ganska nya] spår att låga korträntor och övriga statssstimulanser fortsätter att boosta både vinster och aktieinvesteringar efter en liten septemberstartshicka. Om det inte vore för att jag köpte igår så skulle jag köpt idag, men för att gå högre än 50% av max övertygelse måste jag ha lite mer performance eller trend med mig (säger jag just nu)

Idag presenteras ADP arbetsförändring (en indikator på officiella payrolls på fredag) och Challenger job cuts samt arbetsenhetskostnader i USA, fabriksorder och anteckningar från FOMC-mötet för tre veckor sen. Bra statistik har inte hjälpt mig i inledningen av september, men skam den som ger sig.

tisdag 1 september 2009

Half in!

Har lyft fonden till 50% (av mentalt max) under svackan idag. Går nu HALF IN (!) när alla är nervösa. Det är inte direkt blod på gatorna, snarare guld, men folk verkar åtminstone mer rädda än giriga.

Vilken start på september!

1014,7 i S&P-terminen nu kl 10:26

Inga (negativa) nyheter