onsdag 2 september 2009

Long and wrong (förhoppningsvis inte)

Ibland är det lite extra tungt att vara förvaltare… Det var en hygglig smäll igår, precis efter att jag lite opportunistiskt ökat exponeringen. Jag tycker att mycket spelar en långinvestering i ryggen: starka PMI-undersökningar från Kina, USA, Frankrike, Tyskland mm. Bra husmarknadsdata från USA och UK, långräntorna håller sig lugna även om viss diskontering av höjda korträntor börjar skönjas. Långräntorna däremot snarare tvärtom fortfarande på mycket låga nivåer. Det KAN vara så att räntemarknaden funderar över deflation och double dip, precis som mitt huvudscenario var tills ganska nyligen.

Olja och koppar har uppvisat lite svaghet senaste dagarna, vilket skulle oroat mig mer om makroekonomitalen var sämre. Jag fick brutalt fel i att marknaden skulle hitta en ny nivå att ta avstamp från igår. Istället blev det tvärtom.

Jag tycker ändå att förutsättningarna finns för börsuppgång (förutom två dagars skarp mottrend och det faktum att vi befinner oss mitt i en global finanskris av historiska mått, med allt det betyder för behov av ökat sparande och minskad konsumtion : ). Jag kör vidare ett tag till på mitt [ganska nya] spår att låga korträntor och övriga statssstimulanser fortsätter att boosta både vinster och aktieinvesteringar efter en liten septemberstartshicka. Om det inte vore för att jag köpte igår så skulle jag köpt idag, men för att gå högre än 50% av max övertygelse måste jag ha lite mer performance eller trend med mig (säger jag just nu)

Idag presenteras ADP arbetsförändring (en indikator på officiella payrolls på fredag) och Challenger job cuts samt arbetsenhetskostnader i USA, fabriksorder och anteckningar från FOMC-mötet för tre veckor sen. Bra statistik har inte hjälpt mig i inledningen av september, men skam den som ger sig.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Challenger job cuts - marknaden rörde sig inte en millimeter...

Peter Eek sa...

Nä, det är dålig respons på nyheter numera, åtminstone på positiva nyheter.

Egentligen kanske man skulle ta signalen på allvar, dvs att marknaden står stilla eller t.o.m. faller på positiva nyheter.

Det kan betyda att köparna har slut på krut...

ANNARS: är det inte lite för lite 'Eek bashing' här på bloggen - jag menar, med tanke på min usla performance, kappvändning och klena argumentation för besluten?

Anonym sa...

Jo, det är det nog....Efter dina senaste utspel och försök att hitta saker som talar för en uppgång (typ 22h efter att du argumenterat för att man absolut inte kan gå lång nu) är bloggen numera sorterad i kategorin "humor"

Anonym sa...

För egen del har du efter den perfekta timingen med uppgången i april tillräckligt mycket kred för att missa den sista rörelsen uppåt. Angående ditt haussande är det ju inte alls avgjort att det var galet. Minns dock en utfästelse från dig från typ oktober förra året där du proklamerade just att du skulle gå in för tidigt. Du sa väl även att det kanske skulle gå upp till jul i årunder april. Verkar kanske ha mer rätt utan att du får tänka och älta.

Anonym sa...

Jag tycker det är värt all kred att låta missarna stå där i full belysning. Det är så tröttsamt med analytiker som hela tiden vänder kappan och vill få det att låta som att allt är precis enligt planerna. I ditt fall skulle det vara enkelt att gå tillbaks till att hänvisa till tidigare baisse-beskrivningar och belåtet säga: "Alla ni som lyssnade på mig har förstås gått kort sedan länge."