tisdag 10 mars 2009

Dr Koppar är bull, men varför?


Världen befinner sig i recession. Oro och rädsla präglar investerare. BNP, industriproduktion, export, sysselsättning faller med oanad hastighet i USA, Japan, Korea, Baltikum, Sverige, Kina (inte BNP ännu, men den statistiken lätt kan manipuleras av myndigheterna). Varje dag hör vi talas om nya konkurser, uppsägningar, kapitalförluster, husprisras (utom i Sverige… ännu). Flera onda spiraler håller full fart mot avgrunden: lägre priser på hus, tvångsförsäljningar, ökat utbud, ännu lägre priser. Samma sak för aktier (belånade portföljer som t.ex sparbanksstiftelserna även om de i slutändan inte skickade ut aktierna på marknaden… ännu). Bankerna gör kreditförluster på hus, husderivat, andra obligationer och aktier vilket minskar kapitalbasen hos bankerna och utlåningsutrymmet och därmed köpkraften i samhället. Företag som vill investera får inte tag på kapital och många vill inte eftersom efterfrågan är svag. Global handel minskar, effektivitet och skalfördelar minskar, omsättning och marginaler faller.

AIG redovisade nyligen en kvartalsförslust på 62 mdr USD, T.o.m. Warren Buffett verkar lite orolig över ekonomin (”in shambles”), IF Metall är en i raden av lönesänkare (vilket är en förutsättning för deflationsspiral)

Varför är jag då bullish?

Jo, Kinas elektricitetsproduktion ökade i februari och deras bilförsäljning steg 25% samma månad. Kopparprisets 50-dagarssnitt bottnade 24 februari och motsvarande för olja 3 mars. Den europeiska 10-årsräntan bottnade 15 januari och nyligen igår och 50-dagars bottnade den 24 februari.

Det här är bara måttstockar på det allmänna investerarsentimentet och till viss del den underliggande ekonomiska utvecklingen och utgör ingen anledning att bli positiv på lång sikt. Vi har inte nått botten på den riktiga björnmarknaden. Den ligger flera år bort, men vi kanske har nått en väsentlig botten att dra igång ett ordentligt bear market rally på minst 50% från. En sådan skulle typiskt visa sig i koppar, räntor och andra råvaror. Om vissa andra aktivitetsindex för bilar, transport (Baltic Dry) och snart kanske också sentimentssurveys som ISM, Consumer confidence mm visar livstecken så kan nog aktieinvesterarna visa lite animal spirits och köpa på allvar. Vi får se hur länge det håller.

Inga kommentarer: