tisdag 3 mars 2009

Swedbank under 22

Pling pling pling. Ser ni privatkunderna som ligger på alla fyra och plockar mynt framför ångvälten? Slafs, plafs, kross. Det går inte så bra nu för bottenfiskare..., men det ska väl egentligen inte förvåna någon.
Grafen ser verkligen precis likadan ut om man tittar på 400 dagar eller 1 dag. Stadigt fallande, med små meningslösa rekyler då "de ogenomtänkta" och "hoppfulla" plockas på sina besparingar tills de har gett upp och då är det dags att köpa.
Jag trivs verkligen nu, när lite vett och sans har kommit in i marknaden, men det gäller att se upp. Hybrisen ligger där och pyser under ytan och jag får inte bli för kaxig. Fokus måste vara både på de stora dragen i ekonomin och på aktierna på samma gång. Bankerna och verkstadsbolagen lär ha långt kvar till botten, men rekylerna har visat tendenser att bli kraftigare och kraftigare så det gäller att siza positionerna med eftertanke.
Jag tror att kvartalsrapporterna blir riktigt svaga, liksom utsikterna för resten av året. kanske smyger vissa CEO:s in lite negativa kommentarer om 2010 redan i samband med Q1:orna också. Det här borde sänka kurserna en vända till, men å andra sidan har det falligt historiskt mycket och snabbt redan. jag är lite kluven och jag orkar inte sitta med i ett 50%-rally i mina kortningar - åtminstone inte med full position på.
Lösningen för mig blir nog selektiva köp av kvalitetsbolag i andra sektorer samt viss minskning eller hedgning av mina kärnpositioner i de värsta cykliska och finansrelaterade branscherna.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Det är skönt att se att kreti och pletis lättförtjänta hus- och aktiepengar inte flödar längre. Nu kanske de inser att de inte kan köpa plasma-TV, bil och stereo för pengarna som inte finns heller och att en del jobbtillfällen faktiskt var för bra för att vara sanna. Död åt de giriga och hoppas de blir ruinerade.

Ska man gå all-in i säljoptioner nu?

Anonym sa...

:-)

Visserligen har jag svårt att förakta folk som jag inte träffat. Så jag låter blir.

Jag kan sätta en pling, pling och pling på att Ni missar vändning.

Till anonym; borde Du inte gjort det för länge sedan?

Anonym sa...

en sak till

tror många här inne satt långa i "kvalitetsbolag" -07 t början -08 som value-bets trots att de visste var som var på gång. men naivt nog trodde man att kvalitetsbolag skulle stå emot.

nånstans på vägen ner fick man raka av sig skägget och nu är man lite kinkig och baissar tillbaka i ren desperation.

kan ju inte veta, men det verkar ju inte omöjligt... :-)

ber om ursäkt för stavfel o meningsbyggnad i komm no 1 men jag handlar samtidigt. kortsiktigt. :-D
pling pling pling

Anonym sa...

Pling pling. Swed under 21 nu

Anonym sa...

Angående "missa vändningen": Det är klart man missar vändningen, men det gör ju ingenting om man missar med fem månader om det ska upp i fem år.

Fråga de som köpt Swedbank sen 48 kr och nedåt vad de tycker om vändningar :). Anders Sundström verkade inte vilja missa vändningen t.ex.

Anonym sa...

5 månader gäller ju åt detta hållet oxå.

äger just nu inga swedbank. men kan göra om 12 sek

Anonym sa...

Svettigt o va all-in i puts nu!

Dubblar Du anonym?

Anonym sa...

Gillar det du skriver/skrivit.Tack! Har du en klarsynt förklaring hur duktiga traders kan mjölka så mycket ur en enskild aktie....Hur kan det finnas säljare & köpare som hela tiden är i oOo-takt och som "betalar" kalaset. Jag får hjärnblödning på att försöka begripa cirkusen som pågår....Iofs inget nytt, men det går flera cyklar per dag/timme.

Mvh*En som sitter likvid och funderar om man börjat bli feg på gamla dar ;>)

Anonym sa...

Det börjar nog bli dags att dubbla, men hur gör jag när allt redan är satsat... vilket liksom är definitionen av all-in. Om jag bara kunde...

Anonym sa...

Till anonym 1: Nja, "all in" är inget jag rekommenderar någon någonsin, men snackar du all in i säljoptioner i Swedbank på några månaders sikt så kan du ju chansa. Bättre odds än på kasinot i alla fall.

Till anonym 2: Jag förstår inte heller varför cyklerna går som de gör. Jag blir alltid fascinerad över hur kurserna överreagerar med 2 procent och sen går tillbaka och därefter upprepar proceduren i en stabil trend över en dag, en vecka, en månad, flera år.

Min bästa gissning är bara att det finns köpare och säljare och att dessa har olika syn på framtiden för aktien och på kortare sikt ibland blir lite för ivriga. Rörelserna förstärks av s.k. momentumhandlare som säljer i nedgång och köper i uppgång för att haka på trenden. När trenden stoppar eller bryts kliveer de av och hjälper aktien att gå tillbaka.

Anonym sa...

Egon: Jag hör att du blir rik efter eget huvud så till dig säger jag bara "kööör så det ryker".