tisdag 24 mars 2009

Marknaden fortsätter att klättra uppför Wall of worry.

Här är några negativa punkter på sistone:
* Tyskland sänker sin BNP-prognos till minus 4-4,5% för 2009 (från minus 2-2,5 ca) [läckte igår].
* Värdshandeln spås minska med 9% i år
* Global industriproduktion föll med en årstakt på 36,5% i januari (rekord), -34,5% i Europa och i februari i USA med 16,1%

Men, aktiemarknaden skakar av sig det här - det är inte tillräckligt negativ info. Det är inte ökande takt på den negativa infon. Geithners detaljer igår ger jag inte mycket för. Det är fortfarande inget som säger att handeln med skuldpapper kommer igång bara för att staten subventionerar lån för att köpa pappren. Om bankerna som ska sälja instrumenten inte kan göra det utan att realisera så stora förluster att det egna kapitalet hotas, så kommer de inte sälja. Och om hedgefonderna som förväntas köpa inte tycker att de får instrumenten billigt nog hjälper inte ens 6x leverage till förmånliga villkor.

Nyckeln är huspriserna. Och just nu visar husmarknaden i USA visst liv (igår existing home sales, häromdagen housing starts) och det räcker för marknaden (eftersom den fallit historiskt mycket). OBS! jag tror inte botten är nådd vare sig för huspriser eller aktier, men jag tror att livstecknen på olika marknader och för olika sentimentsindex och liknande är tillräckligt för att lyfta aktiemarknaderna en bit till innan vi ska ner igen. Jag tror rallyt stannar på ca 50-60% från botten för S&P500 och EuroStoxx50. OMX kanske går hälften så mycket.

Saker som jag kanske borde kommentera, men inte orkar är:

* Wanja Lundby-Wedin som gör bort sig offentligt. Har hon inte lärt sig "pudeltricket"?

* G20-mötet: precis som i november kommer det bli en massa dyrt snömos, men vem vet om inte marknaderna gillar det i alla fall. I november bedyrade de 20 länderna att man med kraft skulle hindra protektionistiska åtgärder. Sedan dess har 17 av 20 länder infört protektionistisk lagstiftning (enlgit FT idag)

* Huspriserna i Sverige. Sjuka helt enkelt. Det kommer sluta riktigt illa för vissa [de som lånar miljoner de inte kan spara ihop till och som tror att 2% ränta max blir 3% i framtiden]. I Sverige kan huspriser aldrig falla?

Annars: Det är skönt att ligga lång för en gångs skull. Det har varit några behagliga veckor nu med bra vinster för mig och färre folkmassor med högafflar och facklor : ), efter över ett års nervslitande blankande, med politiker och vanligt folk som klagat och lagstiftat mot mig för att hindra naturens gång. Många har fortfarande inte förstått att blankare inte sänker kurserna. Blankare tar position innan det faller och sen sänker long-only kurserna när de till slut förstår hur det ligger till med ekonomin för företaget.

Inga kommentarer: