torsdag 4 juni 2009

Swedbank i devalveringstider

Här är mitt svar på en kommentar i ett tidigare inlägg:

Hej "eter".

1. Jorå, det kan det väl vara. Det verkar dra ihop sig till drabbning och då kan det nog vara läge. Det är förstås lite synd att göra det precis efter att aktien fallit 40%, men samtidigt lite skönt att ha inväntat högre sannolikhet för ett riktigt ras (och som marknaden faktiskt inte verkar ta till sig)

2. Politikerna verkar tyvärr helt inställda på att undvika devalvering. Svenska och lettiska bankchefer, rika lettiska affärsmän, stora och rika låntagare, IMF, lettiska politiker - ja de flesta i samhällets toppskikt verkar vilja undvika devalvering till varje pris, medan de som skulle tjäna på ökad konkurrenskraft och en rejäl botten att ta avstamp mot, dvs de lägsta 80% av befolkningen - fotfolket - antagligen skulle välkomna en devalvering. De flesta av dessa har t.ex. INTE några huslån i euro som skulle dubblas vid en kraftig devalvering. Det är det de rika som har.

Pga den här situationen så blir det ingen devalvering förrän IMF eller Lettland får slut på pengar eller tålamod och/eller de rika genomför en bank run för att de inser att situationen faktiskt är ohållbar i längden. För Swedbank blir nog kreditförlusterna ungefär lika stora i båda fallen, kanske t.o.m. större utan devalvering men utsmetat över längre tid.

Jag trodde faktiskt i morse att det skulle bli en devalvering inom en vecka och det kan mycket väl ske till på måndag (fortfarande höga overnighträntor och rykten om att Nordeas kunder skulle ha fått blanka Lat trots att det är så dyrt och svårt att låna Lat för detta). Nu är jag mer osäker pga ECBs och IMFs inställning. Jag kan inte sätta någon sannolikhet för devalvering mer än att det kan mycket väl ske över helgen - men nästan lika gärna dröja till årsskiftet innan det blir akut igen.

Att Swedbank får så ont om pengar att svenska staten måste ta över den sker nog tidigast i början av 2010, men diskonteringen av detta lär påbörjas ungefär nu.

3. Som framgår ovan tror jag mer på en gradvis sjunkande kurs inför hotet om förluster, devalvering, emissioner, övertagande än på ett plötsligt övertagande inom kort. I slutändan kan det kanske bli så att övertagandet sker från kursen 10 kr och att den DÅ går till 0 "plötsligt"

4. Inte jag heller :). På 40 kr tänker "de andra" att banken bara värderas till halva sitt Eget Kapital. Normalt ska 1xEK utgöra en botten för en frisk bank. På halva "normalvärderingen" tror de andra att de får en bra avkastning även om Swedbank bara tar sig upp till t.ex. 0,75xEK eller 60 kr. På pappret ser det ju bra och relativt säkert ut. Man har ju regeringen, Lettland, IMF och ECB på sin sida och svenska staten verkar 2009 inte alls vara inne på bankakutspåret från 1992. Tvärtemot dåtidens snabba och snygga lösning vrkar de sparka burken nedför gatan och hoppas att den försvinner och marknaden känner sig allt tryggare med att 1.Swedbank inte tas över, 2. de ges gratischanser att tjäna pengar på stora spreadar och nästan gratis kapital och lån. Vad marknaden missar är att det inte går att göra lönsamma lån av förlorade lån. Pengarna till kunderna i Baltikum är förlorade oavsett hur lång tid det tar. Sen är det bara att välja på lösningen från 1992 eller Japans 25-årspaket.

Ett sådant industribolag som du nämner vore under alla omständigheter bättre än Swedbank.

En sista brasklapp dock: Det är nog trots allt bättre med säljwarranter eller blankning av de andra bankerna Nordea, SEB och SHB än Swedbank. De andra handlas som om det inte finns några problem alls, dubbelt så dyra, eller mer, än Swedbank. Det gör att man slipper risken att kursen plötsligt stiger 50%. Det utrymmet finns inte i dessa, medan risken faktiskt alltid finns i Swedbank pga dess skenbart låga värdering.

Å andra sidan är Swedbank den enda bank som på allvar riskerar övertagande pga den ansträngda kapitalsituationen och brist på solida ägare.

I hope this helps.

/peter

3 kommentarer:

etern sa...

Tack för ditt svar! Det stämmer nog
att kursen snarare går ned steg för
steg varför en kort warrant med låg lösenkurs inte är så lämplig
(går annars att få en som löper till 21 aug, lösen 23:- och kostar 9 öre, 10 warr. per aktie)

Går även att köpa en annan säljwarrant med lösen 15:- UTSTÄLLD av Swedbank, hehe, gäller i så fall att kolla reglerna för insättningsgarantin o dylikt innan ev köp)

Är betydligt mer orolig för att köpa aktier under denna nedtur pga av det extrema BNP-fallet även om det brukar vara rätt att fynda industribolag när det ser dåligt ut (fast det ska helst se långtråkigt ut, inte vara panik).

Och riktigt mörkrädd kan man bli när man ser hur det gick med börsen på Island även om utlåningen var betydligt mer extrem där och banker som dessutom vägde tungt i index.

Men frågan är hur illa det skulle kunna bli i ett "värsta" scenario.
Går det att på sannolika grunder föreställa sig en rad sänkta kreditbetyg för Sverige med utländska massförsäljningar av svenska aktier som kan driva ned sax-index till åtminstone 180 och kanske mer därtill pga baltikum(givet att de ekonomiska förutsättningarna i övriga omvärlden är ungeför som nu)?

Är ju också rädd att missa uppgången, risken finns ju trots allt för en ny långsträckt högkonjunktur med glada galna analytiker som tycker att SSAB är undervärderat vid 250 spänn! (eller 75 spänn för Rörvik Timber!!!!, jo det är sant man körde upp den till den nivån och nu är det rekonstruktion som gäller tror jag). Och analytiker som gärna tillägger med omdömet "bra långsiktigt innehav med LÅG risk", haha skrattar.

Och i ett sådant perspektiv ter sig ju cykliska aktier billiga och det kanske dröjer innan man får chansen igen, men tusan vet, det kanske ska bli bra mycket sämre innan det vänder upp igen.

Peter Eek sa...

Det finns alltid mycket om och men när det gäller förvaltning. man måste kunna se bortom allt brus och fokusera på det viktigaste.

För mig just nu är det

1. paradigmet med lån till allt är slut
2. därmed kommer inte vinsterna upp till tidigare nivåer (konsumenterna konsumerar ju mindre och företagen använder mindre hävstång och bankerna tar bättre betalt)
3. Därmed ska börsen stå lägre. Frågan är bara lägre än vaddå...

4. Svaret på 3 är i mina ögon lägre än förr och lägre än nu eftersom de flesta inte har insett 1 och 2.

5. frågan blir sen att fundera över strategi givet 1-4. Vad köpa och vad eventuellt blanka? eller ska man stå utanför. Svaret kompliceras av penningtryckande och inflationshot, men jag tror att

A)dyra retailbanker som handlas som om allt var lugnt ska säljas (SHB, Nordea) och att banker med östexponering som handlas som om det löser sig hyggligt (SEB, Swed) ska säljas.

B. Verkstadsbolag som finansierat kundernas köp eller som levt på efterfrågan i öst och asien och som fortfarande handlas till halvdyra multiplar på för höga prognoser ska också säljas.

C. De flesta service- och transportbolag som finansierats av A och har B som kunder ska säljas

D. köpa kan man göra saker man vill ha, som inte är belånade och som har beständigt värde och begränsad tillgång: mark, guld, genuina tillväxtföretag (tyvärr svåra att hitta och dyra, men klassiker som H&M kanske funkar på sikt, Astra kanske), inflationsjusterade statsobligationer

Personligen och för fonden så gör jag det enkelt - är jag i huvudsak negativ så fokuserar jag på säljsidan och försöker inte krysta fram köpkandidater i onödan, men visst är det frestande ibland när man ser verkstadsraketerna när folk tror att det vänt upp

Peter sa...

Uppdatering kl 10:20, 8 juni: Hittills var det tyvärr riktigt dåligt av mig att föredra en blankning i de andra bankerna framför Swedbank.

Alla har fallit, men Swedbank klart mest - både i fredags och idag - trots att den rasade så mycket precis innan dess.

Visst, det är den sämsta banken och mest exponerad mot den värsta finansiella oroshärden, men den handlas på halva värderingen också. Marknaden verkar dock ta fasta mer på risken att den går till 0. Lika bra det, för SWB är inte en seriös investering - bara ett rent hasardspel.