torsdag 4 juni 2009

Nya arbetslösa i USA

Claims på 621k var pres som väntat, men man kan fråga sig om whisper var att det skulle fallit mer. Då är det här lite av en besvikelse för bullsen. å andra sidan var continuing claims "långtidsarbetslösa" klart lägre än väntat. 6735k vs. väntade 6855k. Det är faktiskt genuint positivt för ekonomin - men sannolikt en temporär effekt av stimulansprogrammen.

Striden i ekonomin/marknaden står just i huruvida stimulanserna kan få fart, "kickstarta", ekonomin eller om det bara är konstgjord andning som hjälper så länge man har lungmaskinen igång. Jag tror på det senare... om ens det.

2 kommentarer:

eter sa...

Hej Peter, tycker dina artiklar är
insiktsfulla och har några fråor om
Swedbank:

1. Är det dags för säljwarrants?

2. Vad är sannolikheten per månad (extra hög denna månad antar jag pga av det nu mer överhängande devalveringshotet) att banken i praktiken går omkull (helt tas över av staten) och värdet på
aktierna blir nära noll?

3. Kontra sannolikheten att kursen istället sjunker mera stadigt under kontrollerade former efter en
eller flera nyemmissioner?

4. Jag skulle aldrig köpa bankaktier i detta läge, risken är alldeles för stor men samtidigt bekymrar det mig att ett "genomsnitt" av marknade tydligen tycker att aktien är värd nästan 40 spänn trots att riskerna är offentliga. Vad är det för slut-
satser "alla andra" drar?

Jag menar oavsett om industriaktier är billiga eller ej så måste väl oddsen rimligtvis vara bättre att köpa något nedpressat cykliskt bolag med nollresultat och hyggliga finanser?

Peter Eek sa...

Hej "eter".

1. Jorå, det kan det väl vara. Det verkar dra ihop sig till drabbning och då kan det nog vara läge. Det är förstås lite synd att göra det precis efter att aktien fallit 40%, men samtidigt lite skönt att ha inväntat högre sannolikhet för ett riktigt ras (och som marknaden faktiskt inte verkar ta till sig)

2. Politikerna verkar tyvärr helt inställda på att undvika devalvering. Svenska och lettiska bankchefer, rika lettiska affärsmän, stora och rika låntagare, IMF, lettiska politiker - ja de flesta i samhällets toppskikt verkar vilja undvika devalvering till varje pris, medan de som skulle tjäna på ökad konkurrenskraft och en rejäl botten att ta avstamp mot, dvs de lägsta 80% av befolkningen - fotfolket - antagligen skulle välkomna en devalvering. De flesta av dessa har t.ex. INTE några huslån i euro som skulle dubblas vid en kraftig devalvering. Det är det de rika som har.

Pga den här situationen så blir det ingen devalvering förrän IMF eller Lettland får slut på pengar eller tålamod och/eller de rika genomför en bank run för att de inser att situationen faktiskt är ohållbar i längden. För Swedbank blir nog kreditförlusterna ungefär lika stora i båda fallen, kanske t.o.m. större utan devalvering men utsmetat över längre tid.

Jag trodde faktiskt ett tag att det skulle bli en devalvering inom en vecka och det kan mycket väl ske till på måndag (fortfarande höga overnighträntor och rykten om att Nordeas kunder skulle ha fått blanka Lat trots att det är så dyrt och svårt att låna Lat för detta). Nu är jag mer osäker pga ECBs och IMFs inställning. Jag kan inte sätta någon sannolikhet för devalvering mer än att det kan mycket väl ske över helgen - men nästan lika gärna dröja till årsskiftet innan det blir akut igen.

Att Swedbank får så ont om pengar att svenska staten måste ta över den sker nog tidigast i början av 2010, men diskonteringen av detta lär påbörjas ungefär nu.

3. Som framgår ovan tror jag mer på en gradvis sjunkande kurs inför hotet om förluster, devalvering, emissioner, övertagande än på ett plötsligt övertagande inom kort. I slutändan kan det kanske bli så att övertagandet sker från kursen 10 kr och att den DÅ går till 0 "plötsligt"

4. Inte jag heller :). På 40 kr tänker "de andra" att banken bara värderas till halva sitt Eget Kapital. Normalt ska 1xEK utgöra en botten för en frisk bank. På halva "normalvärderingen" tror de andra att de får en bra avkastning även om Swedbank bara tar sig upp till t.ex. 0,75xEK eller 60 kr. På pappret ser det ju bra och relativt säkert ut. Man har ju regeringen, Lettland, IMF och ECB på sin sida och svenska staten verkar 2009 inte alls vara inne på bankakutspåret från 1992. Tvärtemot dåtidens snabba och snygga lösning vrkar de sparka burken nedför gatan och hoppas att den försvinner och marknaden känner sig allt tryggare med att 1.Swedbank inte tas över, 2. de ges gratischanser att tjäna pengar på stora spreadar och nästan gratis kapital och lån. Vad marknaden missar är att det inte går att göra lönsamma lån av förlorade lån. Pengarna till kunderna i Baltikum är förlorade oavsett hur lång tid det tar. Sen är det bara att välja på lösningen från 1992 eller Japans 25-årspaket.

Ett sådant industribolag som du nämner vore under alla omständigheter bättre än Swedbank.

En sista brasklapp dock: Det är nog trots allt smartare med säljwarranter eller blankning av de andra bankerna Nordea, SEB och SHB än Swedbank. De andra handlas som om det inte finns några problem alls, dubbelt så dyra, eller mer, än Swedbank. Det gör att man slipper risken att kursen plötsligt stiger 50%. Det utrymmet finns inte i dessa, medan risken faktiskt alltid finns i Swedbank pga dess skenbart låga värdering.

I hope this helps.

/peter