torsdag 18 juni 2009

Värre än värdelös

...Det är omdömet i senaste Economist om ”själv-hjälp”-böcker som Power of Positive Thinking. Tester visar att personer med negativ självkänsla får ännu sämre självkänsla av att upprepa positiva omdömen om sig själva. Orsaken antas vara att fraserna krockar så hårt med självbilden att självkänslan sänks ännu mer.

Idag stämmer det in på mig också. Fram till för en kvart sedan var allt glatt och bra inför midsommar…. Och så kom plötsligt Philly Fed in på bara -2,2 istället för -17 (eller -22,6 som förra månaden). Produktionsaktiviteten i Philadelphiaområdet minskade alltså mycket mindre än väntat och vem vet hur positivt det kan bli nästa månad om det fortsätter så här…

Min förklaring är fortfarande att det är kortvariga stimulanseffekter, inlösencheckar för bilköp, lagereffekter och sänkta priser som gett ökad aktivitet [egentligen minskande i lägre takt], medan vinsterna fortsätter falla. Jag förstår dock om den förklaringen känns gammal vid det här laget. Egentligen kanske man borde se förklaringen som alltför ung istället. Mitt misstag var nog att gå kort för tidigt, att inte tänka på hur långsamt ekonomin rör på sig, att inte inse hur mycket positivism och aktieköpsug och revanschlust som finns kvar därute.

Så, midsommar blir en tråkig historia för mig, jämfört med prognosen för 20 minuter sedan. I det stora hela verkar dock marknaderna bara intervallhandla på samma sätt som de senaste två månaderna. Ingen skada skedd och inget nytt under solen i Q2. Nästa stora rörelse väntar ett tag till och som en kanske spännande teaser har jag flörtat med tanken att den kan bli uppåt. Jag tror det inte, men när Russel Napier (CLSA, Anatomy of a Bear) hintar om det så lyssnar jag. Mer kommer senare.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Trevlig midsommar till Dig! Skulle passa mig utmärkt med 4 veckor fortsatt sidledes-börs iom äntligen (frivillig) datorlös semester.
Lev väl
Ola
mantra; solen lyser nu, solen lys....

Anonym sa...

Inte hänga läpp nu. Du har ju en fantastisk känsla. Det verkar som att resten av världen nu börjar inse vad du pratat om. Dags att söka upp den där tjur killen och flina åt honom.

Anonym sa...

Vad händer mannen?

Dade sa...

Saknar dina inlägg, är inne här flera ggr om dagen...

Anonym sa...

Kom tillbaka till oss.

b.hunter sa...

Hoppas allt är bra med dig. Vi saknar dig och dina skriverier. :)

Aktiebloggen sa...

Nu börjar abstinensen bli olidlig. KOM TILLBAKA!! :)

Aktiebloggen sa...

@Dade
Ett tips: Det fins något som kallas RSS. Kolla upp det! :)

Peter Eek sa...

Hej och tack för alla kommentarer.

Jag har tagit en paus tills vidare. Under den pågående konsolideringsfasen känner jag att jag har fantastiskt lite att bidra med.

Jag njuter av vädret och följer upp att makroekonomin inte utvecklas på något förvånande sätt, men har valt att inte kommentera allt som rör sig... eller snarare ingenting.