tisdag 14 oktober 2008

Små reaktioner på räntemarknaden


Varken Euribor eller OIS-spreadarna reagerade nämnvärt på räddningsåtgärderna. Jag tror (och hoppas) att de utvecklas bättre den här veckan, men hittills kan man inte påstå att finansknuten är löst även om aktiemarknaden tog ett glädjeskutt igår.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har du någon uppdaterad syn på ränteutvecklingen?

Jag tänker främst ur ett perspektiv "binda eller inte binda".

När kan räntan tidigast sticka iväg uppåt? Dvs när ökar inflation/tillväxt. Och när i så fall har vi en botten (eller i alla fall ett läge att binda) på 5-åring/10-åring.

Anonym sa...

Jag svarade följande idag på en liknande fråga:

Ingenting är klart eller självklart i räntefrågor. Jag har inget facit. Ingen annan heller. Det KAN bli som i Japan senaste femton åren. Där har 10-åringen legat under 6% sedan 1992 och under 2% (!) sen 1997 och just nu på 1,57%. Den svenska motsvarigheten ligger just nu på 3,72%, dvs mer än 2 enheter högre.

Jag tycker att en normal långränta ska spegla ca 2% inflation och 2% real tillväxt och 1% i marginaler, dvs ca 5% i lånekostnad för en privatkund avseende bostad med ca 75% belåning.

Billigare än så (5%) för en lång fast ränta är bara tur och en anomali. Dyrare blir det om inflationen eller tillväxten är höga och det anses relativt beständigt eller om bankerna är pressade som nu och måste ta höjd för förluster och dålig likviditet.

Vad gäller centralbankernas insatser så är det just dessa som riskerar medföra en högre inflation och ränta i framtiden och toppen kan bli mycket högre än 8%. T.ex 12% vore inte särskilt konstigt med tanke på hur mycket pengar man skapar. I UK är t.ex. inflationen enligt senaste siffran idag från Bank of England 5,5%. Där ska ett huslån kosta i alla fall 8,5% redan nu om situationen anses bestå.

Kaffesumpens slutgiltiga utslag är: avvakta en stund till nu när den värsta låsningen på finansmarknaden verkar ordna sig. Om ett halvår flyter nog bankmarknaden friktionsfritt samtidigt som de flesta förstår att vi går in i en recession med låg tillväxt och lägre inflation. Till sommaren har nog 10-årslånet fallit mot 5%, men bättre än så tror jag inte att det blir.