onsdag 8 oktober 2008

Skyll inte på den fria marknaden

Skyll inte på den fria marknaden

Bankmarknaden är extremt genomreglerad vilket gett upphov till falsk säkerhet.

Ta bara svenska statens lån på 5 miljarder till Kaupthing Sverige nu på morgonen. Dumma och giriga privatpersoner har struntat i att Kaupthing är konkursmässigt, räknat med att staten skyddar deras insatta pengar och glatt sig åt 5-6 procent inlåningsräntor. På samma sätt har dumma och giriga privatpersoner tagit lån över öronen och köpt hus och bilar, med målet att både leva high-life och bli rika utan att anstränga sig. Det här är inte den fria marknadens fel. Det är statens implicita och explicita garantier som lett till denna upplevda och utnyttjade trygghet.

Samtidigt ska sägas att med mer frihet följer mer ansvar. Man måste själv ta ansvar för hur mycket lån man tar, för vad man köper och vilken bank man använder. PLUS och liknande program och websajter kan hjälpa till med konsumentupplysning, men att reglera sönder alltihop så att folk tror att de inte behöver tänka själva leder bara till agentproblem och moral hazard.

Fria marknader leder inte till att alla får det bra och det var heller aldrig meningen eller mitt önskemål. Fria marknader är rättvisa. Punkt slut. Man får det man förtjänar och snyltar inte på andra. Gör man ett dåligt val får man hoppas att någon gillar eller tror på ens förmåga att visa sitt värde i framtiden och därför frivilligt hjälper till – inte att staten via skattsedeln ska tvinga andra att hjälpa den klantige/otursamme/oduglige

Bottenfiske? Tajmingen i gårdagens kommentar var inte bra, men jag tror fortfarande med att det kan komma en kort och mycket intensiv studs på 10-20 procent för marknaden och det dubbla för många aktier i OMX. Ta det dock försiktigt för aktier är fortfarande övervärderade.

Inga kommentarer: