fredag 3 oktober 2008

Oslo lider. Vi står på tur

I Norge är det inte så muntert längre. Ekonomin går förstås fortfarande bra och oljefonden är sprängfull. Norrmän är fortfarande bland de rikaste i världen.

MEN

Börsen faller snabbt och omfördelningen av förmögenheter likaså. De som oförtjänt blev rika på pappret under de senaste årens hausse känner förhoppningsvis inom sig att det bara är rättvist att de måste tvångssälja sina innehav och skala ner sin livsstil eller kanske t.o.m. skaffa riktiga jobb.


Ett helt annat ämne är ISM häromdagen som nu tydligt pekar mot recession i USA. Inte för att någon bör vara förvånad. Och Sverige följer alltid efter. Äger du aktier? Se upp. Kanske kommer ett kort rally snart som man kan sälja på för i det korta perspektivet tycker även jag att det ser överdrivet ut, men på lite sikt ska aktiekurserna ner väsentligt.

Nu är det hög tid att sälja sina fonder! Så borde privatrådgivarna säga, men istället blir det det vanliga ”is i magen” och ”på fem-tio års sikt så blir det nog bra”. Det kanske det blir på 10 års sikt, men det blir så fantastiskt mycket bättre på tio år om man köper dubbelt så mycket till halva priset jämfört med att bara ligga kvar genom hela svackan.

Inga kommentarer: