måndag 13 oktober 2008

Den historiska perioden fortsätter

+21%.

Så mycket har europaindex (Estoxx50-terminen) stigit sen i fredags förmiddag. Volatiliteten slår nya rekord och enstaka dagars uppgång eller fall är de största sedan 30-talet. Volatiliteten speglar en stor osäkerhet på marknaden om vad det egentligen är som gäller och vilken riktning ekonomi och marknad ska ta vägen.

Mitsubishi UFJ valde att fullfölja budet på Morgan Stanley, Fed erbjuder obegränsat med dollar till världen via europeiska centralbanker och de senare har utlovat att garantera banksystemets likviditet och soliditet med ca 16 000 miljarder kronor. Det är uppenbart att myndigheterna är beredda att göra i princip vad som helst för att lösa upp proppen i det finansiella blodomloppet och jag tror därför att de lyckas. Allt som behövs är pengar och centralbankerna kan skapa hur mycket av den varan de vill. Kostnaderna får man ta sen.

Tyvärr svarade inte räntemarknaderna så bra på åtgärderna. Interbankspreadarna gick ihop högst marginellt idag, vilket tyder på att bankerna inte är övertygade om att insatserna är tillräckliga. Nåja, spreadarna ökade i alla fall inte och nu när bollen är i rullning så är det bara bra om utvecklingen sker gradvis - annars blir det så svårt att hålla reda på vad som påverkar vad.

OK, så en systemkollaps är avvärjd och företagen kan förhoppningsvis finansiera sitt rörelsekapital igen, betala anställda och underleverantörer samt transportera produkterna. Världen stannar inte helt. De som var rädda för det kan nu sluta tvångssälja sina kunders aktier och de som blankade aktivt på momentum kan köpa tillbaka sina kortningar och kanske börja jaga uppåt istället. Försäkringsbolagens regelverk säger att de successivt ska vikta upp mot aktier igen i takt med att marknaden stiger. Många bäckar små gör att marknaden jagar upp sig själv i en positiv spiral på motsvarande sätt som skedde på nedsidan förra veckan.

I bakgrunden fortsätter dock den negativa realekonomiska utvecklingen. Det är fortfarande svårt att finansiera nya projekt och investeringar, för att inte tala om hus och konsumtion. Arbetslösheten ökar och ger negativa dynamiska effekter i via lägre konsumtion, mer kreditförluster osv (se tidigare inlägg för mer detaljer). Det går dock lite långsammare i den riktiga ekonomin och analytikerna är ytterligt senfärdiga som vanligt (av dumhet, lättja och rädsla för att stöta sig med företagens ledning). Pga allt detta räknar jag med att marknaden kan lura upp sig själv ganska långt innan man inser hur mycket vinstprognoserna faktiskt ska minskas 2009 och 2010.

Min bästa gissning är att marknaden stiger med omkring 10 procent till innan årsskiftet och därefter faller med 40 procent till nästa höst. Då kan det vara köpläge på riktigt, men det kan man verkligen inte säga något om nu.

Inga kommentarer: