måndag 23 augusti 2010

Inga trender brutna, fortfarande bearish

Trots uppstället idag och trots bud till höger och vänster (GE-Whirlpool, HP-Dell-3PAR) så är alla viktiga negativa trender intakta: inflationsförväntningar, bond yields, olja, EURUSD och inte minst själva aktieindexen (S&P, Eurostoxx). Jag känner mig ganska trygg i kortläge.
 
Mauldins brev i lördags ger en nykter syn på hot och hopp. Han liksom jag är teknik- och framtidsoptimist, men inser att jobbet måste göras man för man, företag för företag och helst utan inblandning av staten. Han ser framför sig 6-8 år av tuffa tider, med korta korta ekonomiska uppställ och tättliggande recessioner, extremt volatila aktiemarknader och allmän kräftgång. Samtidigt ser han hur vi på andra sidan kan uppleva ett nytt "roaring 20s" med idag oanade framgångar av teknologidriven produktivitet. Mauldin har läst på Singularity University och är väl insatt i möjligheterna inom biotech, robotteknologi, artificiell intelligens och nanoteknik så han förstår hur snabbt det kan gå uppåt när vi når över tröskeln.
 
Annan required reading för precis alla borde vara Peter Schiffs "How an economy grows and why it crashes". Vem som helst förstår då att det är sparande och investeringar, uppoffringar av konsumtion för att bygga kapital som bygger en ekonomi, medan själva konsumtionen förbrukar resurser och minskar tillväxtpotentialen.

Inga kommentarer: