torsdag 19 augusti 2010

Bundesbank höjer prognosen, marknaden stiger.

"BuBa höjer tillväxtprognosen till 3% för 2010 (tidigare prognos 1,9%)".
 
-no shit, Sherlock!? Är det någon som blir förvånad efter deras starka Q2 (ett av de starkaste sen återföreningen för 20 år sen), efter deras starka export och konsumtionssiffror på sistone, den svaga euron senaste året... Uppenbarligen kan man dra upp marknaden på att några mossiga bankirer konstaterar faktum, men det ser jag mest som en funktion av extremt låga volymer i marknaden som gör det lätt att lyfta marknaden om man försöker (men förr eller senare kommer mer än bara ett försök på nedsidan och då tror jag inte det finns många köpare som vill stå ivägen). Marknaden är galen - och det är inte bara att jag säger att bären är sura för jag klarar mig trots allt hyggligt - utan mest en uppgiven suck över hur myndigheterna har förstört världens chanser att utvecklas till sin fulla potential i rätt takt.
 
När Berlinmuren föll och internet och mobiltelefoner fick fäste började mänsklighetens frihets-era, men klåfingriga politiker och centralbankirer har på 20 år skapat en alltmer instabil värld som i värsta fall riskerar att (tillfälligt) spåra ur och missa den storhetstid av välfärd (materiell rikedom, frihet, utveckling), som annars skulle infunnit sig om bara några decennier. Jag tror fortfarande att tekniken räddar oss, men vill ni se hur snabbt det kan gå snett i en luftekonomi så titta på Island och Grekland. Kom ihåg att Island var rikast i världen. Nu får de leva på fisk och får vara glada att McD till slut beslutade sig för att ha kvar sin restaurang trots att landet egentligen inte kan bära den.
 
Grekland: http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,712511,00.html
 
Blir resten av världen som Grekland? Det är inte omöjligt (oavsett vad folk säger om valutor och valfrihet), men mer om det en annan gång.

3 kommentarer:

Big Ben sa...

500 k nya arbetslösa. Andraderivatan ökar.

Bekväm med din position?

Peter sa...

Ja. Inte minst efter Philly Fed också. Kom dock ihåg att varje statistikpunkt bara är en droppe i makrooceanen, men jag gillar marknadsreaktionen på siffrorna. Den antyder att kollektivet är längre än de skulle vilja vara om det ser lite svagt ut.

Peter Eek sa...

Det känns precis lagom att ligga "half in" kort en dag som den här. man får glädjas åt de dagar som är angenäma för man vet att det alltid kommer helvetesdagar också då man 1. förlorar pengar och 2. inte förstår varför och 3. har svårt att ta de beslut man kanske måste