torsdag 19 februari 2009

Varför köper inte facket SAAB?

Saxat från Johan Norberg: Med Expressen måste man ställa den uppenbara frågan: Om facket är så övertygat om att SAAB har en lysande framtid, varför köper de inte företaget? Om SAAB är så undervärderat så innebär ju det gratis pengar. IF Metall har ett eget kapital på 6,5 miljarder. Slå en signal till GM så får ni SAAB för hälften.

Lite spontana tankar som jag kladdade ner framför TVn igår:

En sosse på TV säger just nu att "i Frankrike, Tyskland, USA mm inser man vikten av att ge statsstöd till bilindustrin". Han verkar VILJA upprepa misstagen från 30-talet med protektionistiska tilltag som förlänger lågkonjunkturen. Han har inte förstått att SAAB-arbetarna i princip är lika nyttiga som om de grävde meningslösa hål i marken och sen fyllde i dem igen och började om. om de slutar tillverka dyra och dåliga bilar som få vill köpa så kan de göra något vettigt istället.

En ung kille som monterar bilar på SAAB svarar nu att det verkar jättekonstigt att man inte ska tillverka bilar (i Sverige) längre, vad ska han då göra. Ja, svaret är väl att han ska göra något som har ett värde för andra människor så han förtjänar sin lön - Maud Olofsson föreslår tydligen vindkraftsproduktion som ett exempel. Reinfeldt, voice of reason, säger nu att SAAB-cheferna älskar politiker som Mona Sahlin som gärna slänger pengar omkring sig och indirekt tar från vård, skola och omsorg för att köpa värdelösa bilfabriker från amerikanska storkapitalister.

K-G Bergström gör genomtänkt en liknelse med varvskrisen på 70-talet. "Visst blir det dyrt med arbetslösa (15000 st?!), men i längden är det bättre att de friställda går in i andra satsningar som har en framtid"

I USA föreslog Obama ikväll att staten ska satsa 275 miljarder dollar på att se till att husköpare som ligger efter med lånen ska få ekonomiskt stöd så att de kan stanna i sina bostäder.

När ska alla inse att vuxna människor som tagit felaktiga beslut måste ta konsekvenserna av sina handlingar och börja om. Man kan inte låta skattebetalarna gå in och rädda klantpelle och klantarsel när deras get-rich-quick-planer gått i stöpet. Då blir det för många chansartade satsningar på onyttiga projekt och för få genomtänkta och livskraftiga investeringar. Grunden till krisen är giriga människor som vill få något för ingenting... och förstås makthungriga politiker som vill få röstboskapen att tro att det är möjligt och banar vägen för osunda investeringar och bedrägerier och sockrar med löften om skyddsnät.

Inga kommentarer: