måndag 23 februari 2009

Se upp för dårarna

Fools rush in

Det kan ha vänt upp på marknaderna i fredags. Visst är det så. Konstigare saker har hänt, t.ex. IT-bubblan och husbubblan trots att vi hade facit från tidigare techmanier och finansbubblor bara det senaste seklet. Om det har vänt upp för aktier nu (i fredags/idag) så är det inte värre än att man ser igenom lågkonjunkturen något år tidigare än normalt och accepterar att värderingarna förblir högre än normalt i historien. Som sagt, det vore bara jätteovanligt, inte überkonstigt.

Även om lägsta noteringarna redan har satts lär bottningsprocessen bli en stökig historia och man gör klokt i att smyga sig in i marknaden. Man kan ha rätt och ha prickat botten och då kanske man lika gärna kan gå all in nu och sen titta åt ett annat håll i några år, eller så kan man ta det lite lugnare istället för att rusa in i marknaden tillsammans med samma pajasar som redan bottenfiskat i minst ett år.

Dessutom finns alltid risken att man tar fel, att det inte har bottnat, att gamle Eeken har rätt och att det vore mycket mer normalt om börserna föll med ytterligare 25-50% från dagens nivå. Fånarna kutar in på marknaden som om det inte fanns någon morgondag och aktier höll på att ta slut. Den kloka investeraren tar det försiktigare. Kurserna står lägre idag än för 18 månader sedan, så det är en bättre affär att köpa idag, men det kan fortfarande vara en usel affär.

Köp lite då, tex för 10%, 15%, 25% av vad du hade tänkt investera. Om ett halvår kan du köpa lika mycket till eller snarare mer eftersom det är ännu ”billigare” då. Köp sen en tredje gång om ett år på kanske ännu lägre nivåer eller på samma nivåer som idag eller klart högre än idag. Poängen är att inte tro att du kan tajma den exakta botten och gå all in. Den som gör det brukar förlora i poker har jag hört och det gäller på marknaderna också, vilket gamle Graham också påpekade i ”The Intelligent Investor”.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Då kör vi all-in. Nu har det bottnat, det är billigt nu, P/E-talen är låga och min rådgivare på banken säger att i längden går alltid aktier bättre än annat...nu blir jag miljonär och kan sluta jobba.

Sprezzaturian sa...

*skrattar*