torsdag 26 februari 2009

Arbetslösa i USA

Nu måste det ha vänt för ekonomin och börsen! Antal "långtids"-arbetslösa, continuing claims, i USA redovisades precis för förrförra veckan till 5,112 miljoner (förväntat 5,025 m och veckan innan 4,987 m). Som man ser på grafen [obs, ironi] så har det vänt till det bättre nu, alternativt precis nått sin sämsta nivå : ). Visst, visst. Arbetslöshet är en eftersläpande indikator och börsen vänder 4-5 månader innan ekonomin...

Men, VAR ser någon tendenser på att det ekonomiska lokomotivet är på väg att bottna eller vända inom överskådlig framtid? Den ekonomiska aktiviteten är fortfarande uppblåst av kreditexpansionsluft, redovisade vinster är likaledes uppblåsta och ohållbara och värderingen av dessa vinster är fortfarande i bästa fall på det historiska snittet och snarare fortfarande uppblåsta av förhoppningsfulla sparare, investerare och bottenfiskare.


Många tror att stimulanspaketen ska kunna vända utvecklingen och "rädda" ekonomin och börskurserna, men det fungerar inte så. Man kan kanske lura systemet en liten stund, men snart avslöjas bluffen. Fråga Japan som på olika sätt försökt dölja sina kapitalförluster sedan 1989. Det är klart att det leder till kortare rallyn ibland, men riktningen är nedåt.

Inga kommentarer: