tisdag 18 mars 2008

Vad bör Fed göra nu?

I USA fortsätter centralbanken, Fed, att försöka "fixa" finanskrisen. Fed lånar t.ex. ut pengar mot allt fler typer av säkerheter (rätt osäkra grejer numera) och till fler typer av institutioner (tex investmentbanker och obligationshandlare som Carnegie och Alfred Berg, istället för enbart till banker med inlåningskonton som Swedbank, SHB, SEB och Nordea, fast i USA) och nästa steg är snarast att köpa skräpet rakt av så får skattebetalarna stå risken. En intressant punkt är dock att "räddningen" igår av den snart 100 år gamla topp-5-investmentbanken Bear Stearns innebar att kursen föll från 60 USD till 2 USD på några dagar.

USD/Yen har tappat kontakten med nivån 100 och nu tvingas ränteryttare, carrytraders, ut ur sina arrangemang där de lånat i Yen och investerat i dollarbaserade värdepapper. Det blir för dyrt att hålla lånen när yenen stärks för mycket.

Guldet står över 1000 dollar per ounce - ett tecken på lågt förtroende för centralbankens kamp mot inflationen

Oljan nådde rekordnivån 112 dollar per tunna häromdagen - det bådar inte gott för inflationen eller för bensinköpare och oljepannsägare. Konsumenterna får dra åt svångremmen.

Frågan är vad Fed ska och bör göra nu. Spekulationerna inför ikväll är att de sänker styrräntan med 1 procentenhet till 2,00 procent och tilläger att mer kommer om ekonomin fortsätter på samma svaga bana (vilket kommer tolkas som 0,50 procentenheters sänkning ytterligare om 6 veckor till 1,50 procent). Beslutet är svårt för 1,00 procent eller s.k. 100 punkter är antagligen inte tillräckligt vare sig för att tillfredsställa aktieplacerare eller stimulera ekonomin... samtidigt som det riskerar att försvaga dollarn ytterligare och därmed driva upp importpriserna till USA och därmed inflationen. Inflationshotet i sig betyder att Feds utrymme att sänka räntan begränsas, men tills vidare fokuserar Fed på den konkreta och omedelbara risken för recession snarare än långsiktigare inflationskonsekvenser... Det kan visa sig ödesdigert, men det vet vi kanske först om 5 år.

Min gissning är att vi får ett bra säljläge på marknaden inom ett dygn - kanske idag innan Feds beslut eller i ett eventuellt rally precis efter. Recessionen är på väg, huspriserna är på väg ned. Att Fed sänker räntan och hoppas att bankernas likviditetskris ska avvärjas löser inte de problemen.

Inga kommentarer: