onsdag 19 mars 2008

Fed sänkte både för mycket och för lite

Marknaden ville ha 100-125 punkter sänkning av styrräntan (eller egentligen "målräntan"), men flera ledamöter i Fed ville bara sänka med 50 punkter eftersom inflationssignalerna har förvärrats. Fed kompromissade med 75 punkter, vilket efter en stunds nervositet togs emot positivt.

Idag ser det dock sämre ut: SonyEricssons vinstvarning, fortsatta rykten om likviditetsproblem för stora brittiska banker, Siemens häromdagen och snart börjar kvartalsrapportperioden på allvar.

Visst, finanskrisen kanske har avvärjts - vi slipper se (fler) stora investmentbanker gå omkull pga tillfällig likviditetsbrist - men den reala ekonomin har precis börjat sin bana nedåt. Det är nu vi under 1-2 års tid ska få se ständigt nedreviderade tillväxt- och vinstprognoser, vinstvarningar, uppsägningar, sänkta utdelningar, slopade extrautdelningar och återköpsprogram mm. Aktier kommer se billiga ut hela vägen ned så håll i pengarna och ha tålamod. Cash kommer vara king om 1-2 år. Lägenhetspriser kanske bottnar 2010 eller kanske inte förrän 2011 om tidigare mönster håller i sig.

Aktier lär bottna snabbare, kanske nästa vår, men det kan bli till lägre kurser än t.o.m. jag anar/befarar idag. Ericsson på 10,50 idag.... inte lockande.

3 kommentarer:

Anders sa...

Hejsan,
Din syn pa borsen och ekonomin de narmsta aren stammer bra med med min. Man skall ta det ganska lugnt nu och ha krigskassa for de narmsta 2-3 aren.

Sprezzaturian sa...

Precis.

Tyvärr har de flesta vant sig under 25 år att bara se uppgång. Det som var på väg att bli en nyttig refresher course i kapitalism 2001-2002 avvärjdes tillfälligt med en gigantisk bubbla i belåningsgrad och fastighetspriser.

Det gör att ytterst få förstår hur positivt allting är nu och hur långt ned det är till en normalnivå. Man har vant sig att alltid köpa på fallande priser och i värsta fall att det blir som 1987 eller 2002. Vad många inte förstår är att det kan bli mycket värre - tex som i Japan de senaste 15 åren. För min egen del begränsar jag mig dock till att det kommer bra köplägen 2009-2011 i oilka tillgångsklasser.

Prof. Dr. Hans Byström sa...

en kommentar till din kommentar: håller med dig till 100%! Jag tror inte att vi ser ett nytt deflationsdecennie á al Japan framför oss (av det enkla skäl att vi redan haft det och att Bernanke känner till historien...). men jag utesluter det inte, och det verkar många göra.

väl mött!