söndag 30 mars 2008

Är ungdomar lata eller är det vi som inte fattar

En sak som kan göra mig fundersam är att ungdomar ALLTID har uppfattats som lata och oregerliga. Ändå har vi rätt bra tillväxt t.o.m. i Sverige. Vad är felet i resonemanget?

1. ungdomar upplevs bara som lata för att vi inte förstår vad de gör
2. tillväxten är rätt kass egentligen, kanske byggd på lån, lotto och lägenhet istället för studier, innovationer och hårt eller smart arbete och därför snart faller tillbaka
3. kan det vara så att hittills har ungdomar varit drivna (och skapat allt från jazz till rock'n'roll och internet) och det har fått de äldre att skaka på huvudet och undra vad det ska bli av dem. Men, nu har västvärlden (med sosse-Sverige i spetsen) nått en slags välfärdsmättnad som gör att de unga faktiskt är lata, obildade, ointresserade och i bästa fall kommer försöka förvalta och fördela det vi äldre byggt upp istället för att bygga vidare.
4. vi kanske bara ser de som är ofunktionella (felstavande, chattberoende emokids som skolkar från skolan för att skära sig i armarna) och missar morgondagens Zuckerman, Zennström, Åkerlund mfl
5. det kanske inte är något problem ur et globalt perspektiv, men sosseländer som Sverige kanske är på väg nedåt på allvar. Det är inte ovanligt med fallerade stormakter som setts som oövervinnerliga: Kina, Romarriket, Faraonerna, Storbritannien, Argentina så varför skulle ett lilleputtland inte kunna bli det nya Albanien eller Zimbabwe?

Det har alltid ordnat sig hittills... människan har en inbyggd drivkraft, precis som alla andra djur. Vi är här för att vi vunnit miljontals evolutionära fighter och vi lär fortsätta med det. Detta är emellertid räknat som ras och inte som enskilt land.

Trygghetssystemen i Sverige är ganska nya så vi vet inte vart kvasikommunismexperimentet leder. Det var framför allt Olof Palme som började rasera möjligheterna för Sverige att följa med Schweiz upp i välståndsligan och det är kanske först nu vi på allvar ser vad det gör med ungdomarnas vilja att studera, arbeta, ta ansvar för sina egna liv istället för att kräva att andra gör det åt dem. Vi vet vad som hände med Sovjetunionen, Kuba och Nordkorea. Sedan följer Sverige i skatteligan. Att vi fortfarande har det så bra beror på att Sverige var otroligt rikt relativt andra ekonomier i slutet av 60-talet, men vinsterna från våra storföretag som alla startades för omkring 100 år sedan räcker inte hur långt som helst.

Jag gissar att om sossarna får makten igen och cementerar sin position med bidragsberoendeframkallande åtgärder så ses Sverige om 50 år så som vi är vana att se på Grekland. Har vi tur är vi då fortfarande ett intressant turistmål i kraft av vår fina natur.

Kom ihåg att Italien regerade "världen" i 1000 år. Nu är det ett land på dekis, till hälften styrt av maffian, till hälften livnärt på jordbruksprodukter och några kvardröjande lyxvarumärken. Sverige har inte ett bättre utgångsläge och vi har bäddat för latmasken i en hel generation.

1 kommentar:

Anonym sa...

Äntligen någon som känner samma oro.

...jag tror inte att det kommer lösa sig, och därför kommer jag aldrig flytta hem igen