tisdag 10 juli 2012

Diverse tankar en tisdagsmorgon

Dagens Mises: 1934 underströk han hur försök att stimulera ekonomin med monetära medel alltid kommer leda till en värre nedgång än de n kortsiktiga uppgång man åstadkommer. Skrämmande i ljuset av vad världens stora centralbanker håller på med.
 

Attempts to carry out economic reforms from the monetary side can never amount to anything but an artificial stimulation of economic activity by an expansion of the circulation, and this, as must constantly be emphasized, must necessarily lead to crisis and depression. This point of view is sometimes called the "orthodox." I cannot believe that there is really anything to be ashamed of in orthodoxy. The important thing is not whether a doctrine is orthodox or the latest fashion, but whether it is true or false.

 

Andra nyheter idag

 

Svag import i Kina(6% tillväxt bara) antyder lägre investeringsnivå och tillväxt än väntat. Exporten var också svag, men inte svagare än väntat. Handelsbalansen blev därmed klart bättre och Kina sitter plötsligt på 32 nya fräscha mdr USD att recirkulera i det globala penningsystemet.

 

Kvasibailouten av spaniens banker går vidare. I natt blev en deal klar, men det är fortfarande oklart exakt hur rekapitaliseringen och riskfördelningen blir. Pajasarna har således fortfarane inte lärt sig någonting. Dessutom kan man fråga sig VARFÖR ska bankaktieägare skyddas till varje pris när de borde vara först att ställa mot väggen när det brinner till. Nolla ut aktieägarna genom utspädande kapitaltillförsel, rensa balansräkningen och återprivatisera genom en IPO. Landet Spanien får dessutom ett extra år på sig att nå "bara" 3% i underskott. Är det BRA? På ett sätt kan man väl säga att det är bra at inte göra drastiska saker. Å andra sidan är landets skuldsituation sådan att de behöver ta till extrema åtgärder för att hamna på rätt köl. En sådan vore att lämna eurozonen och eller defaulta på hela sin externa skuld. En annan att nolla ut bankerna.

 

Portugal och Irland nästa att få lättare ekonomiska krav... Farsen fortsätter ända till euron inte finns mer. Eurogruppsmötet sa också att de ska hitta en lösning för Greklands nästa ränte- och amorteringsförfall den 20 augusti.

 

Alcoa: ointressant, typ in line med kraftigt sänkta prognoser.

AMD: vinstvarningen knappast oväntad och aktien föll bara några procent

 

Obama vill förlänga skattesänkningarna för låginkomsttagare. Bra för att skjuta på det fiskala stupet, dåligt för budgetunderskottet och landets skulder, dvs dåligt helt enkelt, men gör QE3 mer sannolikt. Varje underskott ÄR egentligen ett slags QE3 eftersom pengar skapas ur ingenting och om inte kineserna köper skulden så gör Fed det.

 

Kraftig ökning av konsumentkrediter i USA: både kreditkortsskulder och studentlån/billån ökade kraftigt. Mest oväntat mycket steg kreditkortsskulderna. Det kanske ör konsumentens sista chans att hålla uppe konsumtionen och sin levnadsstandard, men hur kan kreditkortsföretagen gå med på det och vilka problem skapar inte det framöver med tanke på den svaga arbetsmarknaden - de tjänar ju faktiskt inte tillräckligt för att serva sina lån. Tvärtom tas lånen för att serva gamla lån...

 

Pågående: LIBOR. Bank of England påstår att de inte alls var delaktiga i svindeln som omfattar kontrakt på 500 biljoner USD per år, ja 500 Tn USD. Sjukt. ALLA visste om det här. Alla bankerna, BoE, regeringen osv. Självklart visste det det. Vi visste ju om det.

 

EN SISTA TANKE

Alla vill att bankernas roll och makt i ekonomin ska minska. Samtidigt vill ingen tillåta dem att krympa för då krymper den uppblåsta ekonomin. Ovanpå myndigheternas lip service om att de sätter dit bankerna så är det inga banker som nollas ut, istället får de gratislån (vilket gör livet sämre för alla andra, tex de som sparar), brygglån, konvertlån osv... De får allt utom utspädande kapital. Till sist, det klagas på marknadsmanipulation, på bankfusk, på bankmakt osv, medan myndigheterna själva expanderar centralbankerna som om det inte fanns någon morgondag och vars själva verksamhet går ut på att manipulera korträntorna och på senare år helt öppet har gått över till att även manipulera långräntorna. SJUKT!

2 kommentarer:

Tyler sa...

....och elproduktionen i Kina föll tillbaka till 4% tillväxt i juni, efter uppstället till 5% i maj (vilket även det förstås var ganska lågt om man tror att ekonomin ska växa 8% realt)

Tyler sa...

Och Cummins vinstvarnade rejält och det hjälpte inte att de använde fultricket att höja utdelningen kraftigt för att låtsas som om försvagningen är högst tillfällig.

Och tyska konstitutionsdomstolen kommer dröja med sitt utslag om ESM och den spanska bailouten faktiskt är ok med tysk lag

Och Schauble säger att övriga euroländer måste hantera sina egna problem själva

Avmattningen är här. Den som köper aktier på spekulation om mer penningtryckande gör det antingen med andras pengar och borde få sparken, eller är en modig handlare med kort horisont och räknar med att hinna ut före flocken.