måndag 23 juli 2012

Italien förbjuder blankning av finansaktier

Jaha, då var krisen igång på allvar. Italien förbjuder blankning, vilket brukar vara startskottet på rejäla nedgångar för just bank och försäkring. Skönt att få det bekräftat. Vi får se hur länge det dröjer innan Frankrike hakar på trenden.

3 kommentarer:

Tyler sa...

Och Spanien förbjöd blakning av alla aktier kommande 3 månader (till att börja med)

Anonym sa...

Det är onekligen stor dramatik på marknaderna idag. Tror du att det är denna nedgång som, om den fortsätter, kommer trigga QE3? Om så är fallet, har du några allmänna tankar om strategier/mått och steg man kan ta för att inte ta privatekonomisk skada alt. faktiskt dra fördel av denna utveckling? Ligger just nu mycket likvid?

Tyler sa...

Jag brukar vara försiktig med att rekommendera blankning för privatpersoner. Mest för att man ofta får vänta så länge på att få rätt och att det är mer naturligt att investera i positiva saker.

Personligen har jag använt mig av svenska Xact Bear-fonden för att spekulera i nedgång i Sverige. Den är likvid, men konstruktionen gör att man över tiden kan förlora pengar trots att marknaden faller (om det går mest sidledes och svänger mycket upp och ner på vägen).

Ja, jag tror att vi nu har sett början på en större nedgång >25% och att det kommer trigga QE3.

Det mest positiva man kan göra är att köpa kvalitetsbolag när de faller på samma sätt som övriga marknaden. Gör en lista på bra bolag som du vill ha över tiden och börja köp när de har fallit 20%, köp mer när/om de faller 25%, 30%, 35%. Se alltså till att inte göra av med allt på en gång.

Jag tycker att många bolag borde HALVERAS innan det är över så bli inte för ivrig. Krisen kan hålla på i månader, t.o.m år. Jag skulle dock gissa att det blir bra köplägen redan i augusti/september, men kanske dröjer det ända till efter årsskiftet då US fiscal cliff-fällan slår igen.