torsdag 19 juli 2012

Claims studsade upp igen som väntat

Förra veckan var claims 350k vilket var oväntat lågt. Det förklarades snabbt med statistik och skulle dessutom ge en snap back idag. Förväntat var 365k nyanmälda arbetslösa, men det blev 386k. Därmed kan vi igen säga att arbetsmarknaden är ganska svag i USA... Och det betyder att sannolikheten för QE ökar och därför håller marknaden sinna nyvunna höga nivåer.

S&P är upp 9% i år, inklusive utdelningar blir det över 10%. Det är en mycket stark start på året och klart mer än en normal årsavkastning. Denna starka börs har manifesterats under ovanligt negativa makrodata med US macro surprise index fallande från +92 i januari till -61 just nu. Allt pga förhoppningar om stimulanser, QE, trots att 1) regeringen tvärtemot ökade stimulanser går mot en påtvingad kraftig besparingsperiod och 2) Fed säger att de har gjort sitt och att det är farligt att göra mer.

4 kommentarer:

Tyler sa...

Svag rapport från Morgan Stanley, höga claims, massor av folk som inte längre får registrera sig i calimsstatistiken pga att de varit arbetslösa för länge, spanska 10-årsräntan över 7% igen, svaga retail sales i UK.

Och det här är bara idag.

Negativa data sköljer över marknaden i våg efter våg, ändå går den upp.

Men jämför gärna med förra året då nästan exakt samma mönster utspelade sig. Toppen inföll i juli (1a, 7e och 22a) och sen kom kraschen då Eurostoxx föll 33%. Får vi se 1600 i Eurostoxx i sensommar (nu 2300)?

mvh, Önsketänkande

Tyler sa...

Siffror på föregående kommentar:

Förra året föll marknaden 9% från peak i februari till sista toppen i juli. Det inkluderar en uppgång på 7% från en tillfällig botten 12 juli. Då var marknaden helt flat på året. Sedan föll Eurostoxx50 med 33%.

I år har marknaden fallit 11% från peaken i mars. Det inkluderar en uppgång på 13% från en tillfällig botten 1 juni. Marknaden/Estoxx50 är helt flat på året.

Jag tror inte på teknisk analys. Jag vill bara påpeka att ingenting i sättet marknaen handlar på utesluter en krasch. Det såg ju likadant ut förra året.

Eftersom värdering och makro talar för en krasch och marknaden inte utesluter det, så positionerar jag mig för det.

Anonym sa...

Intressant! Skall man tolka din analys som att en (eventuell) kraftig nedgång på aktiemarknaden skulle föregå QE3?
JL

Tyler sa...

ja, det är så man ska tolka det