måndag 23 juli 2012

Utmattningssyndrom

Förutom bekräftande data på ekonomisk avmattning och skuldproblem i t.ex. Spanien och Grekland över helgen så pekar Hussmans veckovisa uppdatering på ett farligt mönster i aktiemarknaden.
 
Bland de data som presenterats och analyserats i helgen finns svagare försäljningstillväxt i USA, nu väntas endast 1% sales growth för företagen istället för 4-6%. Ändå hoppas man fortfarande på ett starkt Q4 och ett bra 2013.
 
Från Kina har en tidning och en uppsatt tjänsteman läckt uppgifter om låga 7,0 resp 7,4 procents BNP-tillväxt i Q3. Kina har också varnat regionerna för att släppa huspriserna fria. De SKA hållas nere. Alltså, räkna inte med breda stimulanser i Kina.
 
Samaras säger att Grekland är i en stor depression.
 
Fler spanska regioner begär hjälp säger spanska tidningar
 
Hussman tror att reviderade data kommer visa att USA gick in i recession i juni och förväntar sig mycket svaga produktionsdata för juli. Han varnar dock för falska positiva signaler i blandade maj- och junidata som fortfarande väntar på att publiceras. Nya order och orderstockar har redan visat kraftiga nedgångar och är tydligt ledande på kort sikt för produktionsdata.
 
Aktiemarknaden är fortfarande dyrare än vid mer än 99% av alla historiska observationer.
 
Alltså: 1) Massa negativa data fortsätter att välla in, 2) Marknaden är extremt dyr, 3) QE förefaller inprisat (det är lite samma sak som punkt 2) eftersom marknaden inte faller trots 1 och 2.
 
Dessutom uppvisar marknaden ett utmattningsmönster som synts tex 1961, 1987, 2000 och 2007 innan brutala nedställ. Formationen misslyckades dock 1998 och 1999 så den är inte ofelbar, men marknaden/bubblan 1995-2000 var också väldigt speciell.
 
Grafen visar marknadsrörelserna 45 dagar innan bullmarknadstoppen (toppen är vid dag 0 och nivå 1=100%). För 2012 visas den förmodade toppen för 75 dagar sedan. Vid dessa utmattningsformationer kring en stor topp innan ett rejält ras faller marknaden först ca 10% (8-10%) som en varning och studsar sedan upp minst hälften av nedgången innan RASET kommer. Grafen slutar innan respektive ras har tagit vid. Ibland tog det bara 25-30 dagar från bulltoppen till raset tog vid (1987) medan det tex 1961 dröjde 65 dagar. I år har det dröjt 75 dagar och återhämtningen av 10%-tappet har varit större (7%-enheter) än normalt. OM det här är samma typ av utmattning inför ett jätteras som de tidigare perioderna så lever marknaden verkligen på lånad tid. Det som sätrker slutsatsen att ett ras är nära förestående är punkt 1 och 2 ovan, dvs negativ ekonomisk utveckling och extremt dyr marknad.
 
Själv ligger jag kortare än någonsin (ökade på i fredags)
 
 
 
 
 

Inga kommentarer: