onsdag 18 juli 2012

Kan Tyskland fundera på att gå ur euron?

Intressanta funderingar i Hans-Olaf Henkels krönika i FT (s9) idag. Han menar att Merkel väldigt tydligt gör en sak (följer i Europas och Frankrikes ledband) men säger en annan (låtsas vara stenhård i sina krav för att få med sig det egna folket och undvika att de ska förstå hur hon skuldsätter Tyskland). Henkel tror emellertid också att OM det tyska folket sulle bli euroskeptiskt så kan hon vända på en femöring och kanske t.o.m. gå ur euron. Det senare är verkligen worst case scenario för börsen.
 
Kul framsida på FT också angående LIBOR-skandalen. Bernanke säger tydligt att Fed fick rapporter om Brclays inblandning redan 2008 och meddelade BBA och BoE detta. Mervyn King däremot (BBs motsvarighet på Bank of England) säger sig ha fått veta detta först i juli 2012. Vilken lögn att ståta med på FTs framsida i hans position!
 
Sicilien verkar vara på väg att gå i konkurs. Monti har bett Siciliens president att avgå. Enligt uppgift har Sicilien bara 3m euro kvar i cash. Det är ingen stor sak (av Siciliens totala lån på 5,6bn euro är hälften till landets egna riksgäld och som jämförelse har Italien i stort flera hundra gånger så stor statsskuld), men kan visa hur federala besparingar ger ringar på vattnet och skapar ännu större austerityeffekter på lokal nivå.
 
Inga kioskvältare i Nordea och Swedbank idag, men tack vare låga kreditförluster och stora omvärderingsvinster "trading" stiger Nordeaaktien 2%. Credit Suisse går upp 5% på luddiga planer att öka bankens kapital med 15bn euro. Marknaden är konstig som handlar på såna uttalanden, men visst, banken har säkrat upp garantier för en konvertibelemission på 3,8bn euro så något har de faktiskt kommit med.
 
Annars: svag rapport från t.ex. Intel igår, svag rapport från SKF idag. Sisådär rapporter från andra svenska verkstadsbolag igår.
 
Alltså: det mesta är sig likt, problemen fortsätter att hopa sig, men marknaden tror stenhårt på skägg-Ben, ECB och Merkel. Det gör inte jag.
 
Är man liten och modig så håller man ut med nollposition eller lång och hoppas kunna sälja efter QE3. Är man stor eller betongfundamentalist (som jag tyvärr alltför ofta är) så ligger man kort redan nu. Aktier är bland det dyraste de varit de senaste 100 åren (översta percentilen dyrast) och världens obalanser är det värsta de varit under samma period. Dessutom beter sig marknaden på samma sätt som förra sommaren och ger signaler om en liknande augustikrasch och dokumenterat smarta pengar som Hugh Hendry tror på en 30-talsliknande krasch inom överskådlig tid. Vågar du ligga lång då? I vad? Cykliskt? Bank? Läkemedel? Konsumentvaror?
 

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Är man liten och modig så håller man ut med nollposition eller lång och hoppas kunna sälja efter QE3. Är man stor eller betongfundamentalist (som jag tyvärr alltför ofta är) så ligger man kort redan nu". Skulle du kunna precisera för oss dödliga vad detta innebär. Förstår inte riktigt lingot :)
A_G

Tyler sa...

Jag försöker bara förklara att JAG tror att det ska ned "förr eller senare". Om man orkar hålla ut genom en eventuell temporär uppgång så kan man göra som jag och lägga sig kort redan nu.

Om man är en mindre spelare, säg med mindre än 100 miljoner, ilket de flesta är så kan man kanske våga spela på att marknaden fortsätter upp ett litet tag till, kanske fångar man då även en sista skjuts uppåt om det blir QE också. För att göra detta måste man dock ha en ganska liten portfölj och dessutom vara ganska modig (eftersom jag då tycker att man handlar på fel information).

Om man driver en stor fond med många miljarder, dvs om man är "stor" så finns det många andra aspekter att beakta i investeringarna än exakt vad man tror om marknaden den kommande veckan eller två. Är man "stor" kan det vara svårt att svänga runt snabbt och då får man ta en position och hålla den en längre tid.

Jag är dessutom lite av en "betongfundamentalist", dvs jag tar position utifrån faktiska ekonomiska data, sk fundamenta. jag är dessutom ovanligt långsiktig och envis när jag tar dessa positioner. Verkligheten ändras ju inte så snabbt. Därav benämningen "betong".

Tyvärr är jag ofta för tidig och håller ut för länge när marknaden trendar åt fel håll samtidigt som jag håller kvar vid min fundamentala analys.