torsdag 24 november 2011

Vinstmarginalerna är i fara

Konsumenter har spenderat allt mer, trots svag löneutveckling. De har minskat sitt sparande, förlitat sig på bidrag och använt bostaden som bankomat. Detta har medfört rekordhöga marginaler för de privata företagen. Mycket talar för att marginalerna blir sämre framöver, tex publika sparbehov och konsumenternas behov av högre lön eller åtminstone behov att spara mer.
 
Här är några grafer från Morgan Stanleys eminente Gerard Minack. Vågar du betta på att vinstmarginalerna håller?
 
 

5 kommentarer:

Anonym sa...

äsch, jag tror skiten ska upp väl, sen kan vi krascha.

Tyler sa...

Hälften vågat, hälften vunnet. Det kan som sagt flera gånger alltid komma en rekyl. Å andra sidan gör det det hela tiden, fast intradag.

Jag undrar vad som krävs för att få se 10% upp på index...

Anonym sa...

Inte mycket skulle jag tro, det kan snabbt bli lämmelmarsch mot oanade höjder, har du koll på hur short marknaden är nu, jag går tusan in och köper lite.

Du, jag undrar: Om man köper warranter en fredag, "förlorar" man då helgen i tidsvärde, eller är det inbyggt i bankens system att inte värdesätta helgdagar lika mycket i beräkningen av priset tror du?

Tyler sa...

Jag vet ingenting om warranter, men jag tror att det ligger i marknadens normala funktionssätt att prissätta helgdagar nästan like mycket som vardagar. Det kan ju ske nästan like mycket relevanta saker under helgen (nuförtiden nästan MER pga alla EU-möten på helgerna).

Kort: det är förbjudet att ligga kort både finans och andra aktier i stora delar av europa. Det är nästan bara i Sverige man kan ligga kort. Underviktad kan man förstås vara överallt och det är hedgefonderna. Långfonder däremot är inte underviktade och definitivt inte korta.

Jag tror att det är därför vi bara ser intradagrallyn och inte längre uppgångar - det finns inga naturliga kortpositioner att täcka eller squeeza.

Jag tror att det krävs ganska mycket för att lyfta marknaden, ett riktigt beslut snarare än bara ett positioneringsrally...och jag tror inte att sådana beslut hinner tas i år.

Anonym sa...

aha jag förstår, du kan ha rätt i att helgen kan ha ett värde, i synnerhet i dessa dager.
Frågan är om inte politikerna blir så vackert tvungna att ta beslut om det så är på självaste julafton.....
Tror bara att marknaden behöver hitta en god ton (där man ser det från solsidan, tänk på bernanke mm.) så tror jag nog vi kan få se ett etablerat rally (risk förstås att vi är på mitten av en nedgående sinuskurva, men jag tar chansen på rekyl nu, folk är rädda, köper aktier i kvalitetsbolag, kan visa sig bli bra både kortsiktigt och långsiktigt.
Hur mycket kort ligger du, minskar du till neutral snart?