tisdag 1 november 2011

Den här gången är jag inte så uthållig...tror jag

Jag har fått ett extraliv tack vare uppgången i oktober. Sen kom MF Globals konkurs och Greklands folkomröstning om bailoutpaketet och stökade till det igår. Risken är att det blir dominobrickan som startar ett nytt "risk off"-ras som redan nu skickar ner marknaden tio procent till, dvs närmare 15% från igår 17:30. Jag tror inte att så blir fallet. Jag tror att det är köpläge idag, men jag kommer avvakta någon dag och har det fortsatt nedåt är det större sannolikhet att jag säljer än att jag köper.
 
MF Global verkar inte få Lehman-liknande spridningseffekter och jag tror faktiskt att grekerna röstar ja till bailoutpaketet efter att ha röstat nej till regeringen i förtroendeomröstningen. Har du riktigt mycket tarmar och oförstånd så köper du nu. Jag avvaktar dock och ligger kvar halvlång i vad som verkar vara fortsatt extrem turbulens.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket negativt, men jag tror marknaden hade "hittat" nåt förr eller senare med eller utan MF eller folkomröstning.

Jag minskar i alla fall mina shorts, trots att jag inte är speciellt optimistisk till börsen. Även om Grekland röstar ja så är väl nästan osäkerheten värst. Frågan är om allt är igång igen och om tyskar/fransmän kan/vill/orkar trolla fram fler kaniner ur hatten.

Men det ju himla svårt, för vi befinner oss kanske i ett konjunkturellt svingläge, där börsen/marknaden måhända har vetorätt, och då är det inte självklart att minska när börsen gått upp och vice versa men går det ner 10% till tror jag att de flesta av mina shorts får tacka för sig för den här gången och fortsätter det ned därefter får jag trösta mig med att köpa billigt. Men vi kanske inte ska ned till sax 220 utan kanske upp till 370, jag tror marknaden är kapabel till vad som helst!!!

Tyler sa...

11% ned på eurostoxx50 sedan torsdag kväll. Vilka rörelser! Det gäller att siza sina positioner med måtta.

Anonym sa...

Jag hinner knappt med. Jag vet inte ens hur mycket short jag är längre och jag måste oavsett sälja av en del.

Skulle kanske vara en idé att köpa korta köpisar med hög strike? Som en försäkring mot kraftig återhämtning. Ju inte sannolikt att det står stilla i dagarna som kommer.

Anonym sa...

Hur resonerar du kring läget?

Tyler sa...

Inget nytt.

Håller kvar mina longs.

Politiska beslut omöjliga att förutse, men marknaden verkar vara i uppåtfas och rimligt värderad. Mycket pengar som kan gå in i marknaden om det kommer minsta katalysator - tex att europeerna mot förmodan kommer överens.

Att blanka nu är att gå emot Fed (QE3?), småsparare (har tagit ut, kan sätta in igen), hedgefonder (extremt låg aktieexponering, kommer öka om blir en trend, osannolikt att kollektivet går korta i det här läget).

Om man inte redan är lång, kanske man kan avvakta ett tag (ett år?) till innan man köper, men om man vågar ta en extra sväng på börsen ska man vara lång nu, sälja efter ett rejält uppställ och förbereda nya köp till sommaren kanske.

Anonym sa...

Ur ett kontrarianperspektiv känns det som köpläge men det känss inte som om all (uppenbar) skit diskonterats. Känns som om kollektivet är nöjda med att köpa aktie billigt på pappret med några veckors horisonter och sedan reagera när det börjar storma, oavsett hur förutsägbart det är.

Rätta mig om jag har fel, men så KÄNNS det, jag hade varit mycket piggare på att köpa, kanske 25 % lägre, och i gengäld kanske ta lite förluster och omstruktureringskostnader från bolagen, kanske är det inte totalt sett billigare men det hade KÄNTS bättre.

Jag börjar dock svänga om till snart neutral, jag orkar inte se marknaden oroa sig över stöd till IMF (som jag tror kommer) för att sedan kanske ta en shortsmäll på 5% efter att förhandlarna förmodligen hittat "mirakulöst" och "oväntat" stöd. Fast tänk om det istället skulle bli så som vid skuldtaket, att man drar en lättnadens suck och sedan i tiden efteråt får se börsen tokrasa ("för allt seeeeer ju så eländigt ut, helt uuupppeeeenbaaart att det faller ju. Annorlunda uttryckt: jag förstår inte marknaden och det är nog svårt för jag tror inte marknaden självt vet hur den tänker.